UMCG gaat darmflora van 10.000 Lifelines-deelnemers onderzoeken

Een onderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 LifeLines-deelnemes met behulp van zogenaamde metagenomische analyses. In dit project worden via ontlastingsmonsters de darmbacteriën van 10.000 LifeLines-deelnemers geanalyseerd om de rol van darmflora op gezondheid en preventie van ziekten nader te onderzoeken.
Darmen bevatten minstens 10.000 miljard bacteriën en het wordt steeds duidelijker dat deze een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Het initiatief voor het 10K Metagenoom Project is een vervolg op een grootschalig onderzoek in 2016 onder ongeveer 1500 LifeLines deelnemers naar de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarvan op invloed zijn.

Het doel van het “10K Metagenoom Project” is om nu van 10.000 LifeLines-deelnemers de darmbacteriën te analyseren door gebruik te maken van “next generation sequencing”. Met deze grotere studie kan in meer detail onderzoek worden gedaan naar de diversiteit van darmbacteriën, waaronder de rol van verschillen in genetische variatie tussen mensen, aandoeningen zoals prikkelbare darm en psychiatrische aandoeningen zoals depressie.

Het bedrijf Novogene gaat de “next generation sequencing” uitvoeren voor de ontlastingsmonsters die worden verzameld door het UMCG, waarna de analyses worden uitgevoerd door de UMCG-onderzoekers.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  22 december 2017 241 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nederlands kankeronderzoek bundelt krachten: diagnostiek vrij-circulerend tumor-DNA naar kliniek

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. In Nederland worden nu alle krachten gebundeld om te onderzoeken – met studies voor long- en darmkanker – hoe de techniek ingebed kan worden en meerwaarde kan brengen in de ziekenhuispraktijk. Dit wordt gesubidieerd uit het onderzoeksprogramma Personalised Medicine van ZonMw.

20 november 2018315 x bekeken

Levensverwachting Nederland stijgt minder hard

De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

2 oktober 2018553 x bekeken

DNA sequencing voor $2 per gen?

Wetenschappers van de Universiteit van California in Los Angeles hebben – kennelijk uit frustratie over de hoge kosten van commercieel verkrijgbare testen – een ‘ gene-synthesis technology’ ontwikkeld dat onderzoekers in staat zou stellen hun eigen genen snel en efficiënt zelf te maken. Dit zou slechts $2 per gen kosten. De techniek staat nu beschreven in Science.

23 februari 2018928 x bekeken