Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.
Dat blijkt uit jarenlange research van dr. Nick van Huizen, die 14 januari in het Erasmus MC op zijn onderzoek is gepromoveerd. Hij onderzocht de urine van gezonde mensen en vergeleek die met urinemonsters van patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever. Hij ontdekte dat mensen met zo’n uitzaaiing  een verhoogde hoeveelheid peptiden – stukjes eiwit – in hun urine hebben.
 
Darmkanker staat in Nederland op de derde plaats van meest voorkomende soorten kanker. Per jaar krijgen ongeveer 14.000 nieuwe patiënten de diagnose te horen. Zo’n 5000 mensen overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Na operatieve verwijdering van de primaire darmtumor is er dertig tot veertig procent kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen in de lever.
 
De urinetest biedt ongeveer 90 procent zekerheid. Dat is dezelfde zekerheid die een CT-scan biedt, aldus de promovendus. Het voordeel is dat de patiënt dus niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. Een CT-scan is pas aan de orde als een verhoging van het betreffende eiwit peptiden wordt gevonden in de urine.
 
Uit vervolgonderzoek moet nu blijken of de test inderdaad doet wat men verwacht. Dan kan het nog wel een jaar of vijf duren voordat deze beschikbaar is.

Klik hier voor verdere informatie.

 

Gepubliceerd op:  21 januari 2020 775 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 2020115 x bekeken

Patiëntenorganisatie: Verlaag deelnamegrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar

Het bevolkingsonderzoek spoort in Nederland duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn 1 op de 3 sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen. Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken pleit de Maag Lever Darm Stichting samen met artsen voor het vervroegen van de deelnameleeftijd naar 50 jaar. Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig in te voeren.

18 december 2019868 x bekeken