UT-participatie in Canadees geneesmiddel-genetica-onderzoek naar jeugdreuma

Een netwerk van Canadese onderzoekers en internationale partners heeft een subsidie van 6,5 miljoen euro ontvangen van Genome Canada, in een partnerschap met het Canadian Institute of Health Research (CIHR) en talloze andere financiers.
De investering maakt onderdeel uit van een infrastructurele impuls van ongeveer 165 miljoen euro voor onderzoek met behulp van genetische informatie in Canada. Maarten IJzerman, hoogleraar bij de vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente participeert in dit onderzoek. IJzerman: “Samen met Deborah Marshall (University of Calgary) en andere partners zullen wij onderzoek doen naar het beter en doelmatiger voorschrijven van geneesmiddelen door gebruik te maken van genetische informatie.”
 
Meer dan 24.000 kinderen in Canada leven met reuma. Deze pijnlijke chronische ziekte die koorts en ernstige slijtage van de gewrichten kan veroorzaken, kan leiden tot blijvende invaliditeit. Er bestaan krachtige geneesmiddelen, biologics genaamd, die gewrichtsontstekingen en -pijn aanzienlijk kunnen verminderen en schade aan de gewrichten op de lange termijn kunnen voorkomen, hoewel ze ook bijwerkingen kunnen hebben. Deze geneesmiddelen kosten soms wel 250.000 euro per jaar en kinderen komen er mogelijk pas voor in aanmerking als traditionele behandelingen niet hebben geholpen. Tegen die tijd kan er al blijvende schade zijn ontstaan. De ervaring leert dat een korte behandeling met biologics in een vroeg stadium, al is het maar drie maanden, kan helpen de ziekte langdurig onder controle te houden bij de kinderen met de ernstigste klachten.
 
De subsidie stelt het team ook in staat de eerste op genomica gebaseerde, betaalbare biomarker-bloedtest te ontwikkelen. Met deze test kan snel de beste behandeling voor elk kind worden bepaald. Hierdoor zal de behandeling van artritis bij kinderen volledig veranderen.
 

 

Gepubliceerd op:   4 april 2018 631 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Voorspellen effectiviteit van MTX bij RA

Laboratorium specialist klinische chemie dr. Maurits de Rotte ontwikkelde met zijn onderzoeksgroep een model om bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) de effectiviteit van de behandeling van MTX te voorspellen. Onlangs lichtte hij zijn onderzoek toe in het blad Laboratorium Geneeskunde.

20 december 20191039 x bekeken

Voorspellende test helpt reuma te voorkomen

Een nieuwe bloedtest kan voorspellen welke mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis de ziekte binnen drie jaar zullen krijgen. Zij kunnen daardoor op tijd behandeld worden. De test is ontwikkeld door onderzoekers van het AMC. De onderzoekers geven aan dat door de test de behandeling van reuma zal veranderen.

20 juni 2018476 x bekeken

42 nieuwe genvariaties voor reuma ontdekt

Een internationaal onderzoeksteam heeft 42 nieuwe genvariaties ontdekt die een verhoogd risico op reumatoïde artritis geven. Dankzij de analyse van DNA-materiaal van meer dan 100.000 mensen is veel duidelijk geworden over het ontstaan van reuma en de exacte werking van een aantal bekende reumamedicijnen. Ook konden de onderzoekers drie medicijnen, die voor andere aandoeningen worden gebruikt, aanwijzen als bruikbaar voor de behandeling van reuma.

10 januari 20141288 x bekeken