Utrechtse promotie: Big data analyse voor gepersonaliseerde gezondheidszorg
Met de huidige technieken kunnen artsen en onderzoekers ongekend gedetailleerde informatie van patiënten verkrijgen, zelfs tot op moleculair niveau. Hoewel we daarmee gepersonaliseerde gezondheidszorg hopen te bereiken, waarbij diagnostiek en behandeling worden afgestemd op unieke karakteristieken van de individuele patiënt, vormen de complexiteit en omvang van de data momenteel een belemmering bij de analyse.
Jasper Engel beschrijft de ontwikkeling van krachtigere algoritmes die om kunnen gaan met de explosieve groei aan digitale gegevens in onze maatschappij. Zijn nieuwe methoden zijn al met succes gebruikt om effecten van diëten op de stofwisseling van metabool-syndroom patiënten te bestuderen en om de gezondheidstoestand van individuele patiënten te bekijken, waarbij verschillende zeldzame stofwisselingsziektes werden gediagnosticeerd.
Gepubliceerd op: 23 maart 2016•
909 x bekeken
Gerelateerde artikelen
De Europese Commissie heeft eind november 2019 profielen van de gezondheidsstelsels in dertig landen geschetst. Daarbij zijn de voornaamste trends in de transformatie van de gezondheidsstelsels gepresenteerd en de belangrijkste conclusies uit de landprofielen getrokken. Het Nederlandse rapport biedt een interessante vergelijking met andere landen.
5 december 2019•544 x bekeken
Het Meldpunt Uitbraken Infectieziekten (MUIZ) werkt in Rotterdam-Rijnmond zo goed dat andere GGD-regio's deze aanpak overnemen. Zuid-Holland-Zuid en recent Zeeland hebben dat al gedaan, andere regio's onderzoeken de mogelijkheid, zo blijkt uit een evaluatie.
20 november 2018•478 x bekeken
Eenvijfde van alle zorgkosten draagt niet of nauwelijks bij aan een betere gezondheid van de patiënt. Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, kunnen landen veel minder geld uitgeven aan zorg zonder het belang van patiënten te schaden. De organisatie schrijft in een recent rapport dat er overduidelijk bewijs is voor verspilling. In Nederland zijn er diverse initiatieven om verspilling tegen te gaan.
29 maart 2017•993 x bekeken