Veel meer vrouwen besmet met HPV dan gedacht

‘Het aantal vrouwen met een hpv-infectie - door het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken - is veel hoger dan werd aangenomen. Daardoor kan het nieuwe bevolkingsonderzoek, dat volgend jaar wordt ingevoerd, een stuk duurder uitvallen dan begroot. Dit blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Het RIVM, dat het bevolkingsonderzoek uitvoert, heeft het Rotterdamse Erasmus MC gevraagd de kosteneffectiviteit van de vernieuwde screening nogmaals te berekenen. De NVVP, de beroepsvereniging van pathologen, schrijft in een brief aan het RIVM dat de nieuwe gegevens 'een ander licht kunnen werpen op de gemaakte keuze'.
 
Volgend jaar verandert de testmethode van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De cellen die bij een uitstrijkje worden weggehaald, worden dan meteen getest op het (seksueel overdraagbare) hpv-virus. Is dat virus aanwezig dan volgt, na een controle-onderzoek op afwijkende cellen, een doorverwijzing naar de gynaecoloog die moet vaststellen of er inderdaad sprake is van kanker.
 
De Gezondheidsraad, die vijf jaar geleden adviseerde de screening te veranderen, ging uit van Amsterdamse cijfers, eind jaren negentig verzameld, waaruit bleek dat 4 tot 5 % van de vrouwen tussen de 30 en de 65 jaar het hpv-virus bij zich draagt. Brabants onderzoek, onder bijna 12 duizend vrouwen tussen de 30 en de 63 jaar, wijst nu uit dat bijna 8 % met hpv is besmet.
 
Of dat duidt op meer vrouwen met baarmoederhalskanker, is onduidelijk: het duurt zo'n vijftien jaar voor een hpv-infectie tot kanker leidt. Bovendien ruimt het lichaam veel hpv-infecties zelf op. Het veel hogere aantal besmettingen zal volgens pathologen wel leiden tot meer verwijzingen naar de gynaecoloog. Ook het aantal vrouwen dat zich onterecht zorgen maakt zal stijgen, evenals de overbehandeling, de behandeling van infecties die achteraf gezien geen problemen hadden opgeleverd.
 
Zo’n tachtig kritische pathologen (eenderde van de beroepsgroep), die zich hebben verenigd in een actiegroep, grijpen de cijfers aan om invoering van de screening tegen te houden. Zij dringen aan op uitstel tot de kosteneffectiviteit opnieuw is berekend. Onder pathologen heerst verdeeldheid over de meerwaarde van de nieuwe testmethode. Sietske Riemersma, klinisch patholoog bij Laboratorium Pathologie Oost-Nederland: “Het kan nooit goedkoper als er straks veel meer vrouwen naar de gynaecoloog worden doorverwezen. Zij moeten die behandeling ook nog eens zelf betalen.

 

Gepubliceerd op:  23 maart 2016 864 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Sinds 2017 is er een set om zelf vaginaal materiaal af te nemen beschikbaar voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken. Het afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van HPV (Humaan Papillomavirus). Uit promotieonderzoek bij het Amsterdan UMC blijkt dat zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als een uitstrijkje bij de dokter.

7 juni 2019592 x bekeken

Zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Uit een studie onder 14.000 vrouwen blijkt dat een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een grootschalige studie, IMPROVE-studie genaamd. Het onderzoek is medio januari 2019 gepubliceerd in de Lancet Oncology.

8 februari 2019474 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018509 x bekeken