Veel vrouwen laten uitstrijkje maken

Meer dan de helft van de vrouwen van zestien jaar of ouder heeft in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. In verband met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijgen vrouwen tussen de dertig en zestig jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om zich te laten controleren. Ruim 78 % van deze vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft daadwerkelijk in de voorgaande vijf jaar een uitstrijkje laten maken, al dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. Bijna 9 % heeft dit nog nooit laten doen.
Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 52 % in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Het CBS meldt ook dat bijna 80 % van de vrouwen van 50 tot en met 75 jaar in de afgelopen twee jaar een mammografie liet uitvoeren in het kader van het bevolkingsonderzoek tegen borstkanker. Bijna 7 % zei nog nooit zo'n onderzoek te hebben laten doen.
 
Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen sinds kort ook een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit gebeurt via een onderzoek naar bloed in de ontlasting. Ruim 10 % van de mannen en vrouwen in deze leeftijdsgroep heeft een dergelijke test ondergaan. "Dit aandeel zal de komende jaren waarschijnlijk nog gaan stijgen, aangezien dit bevolkingsonderzoek pas recent is opgestart", aldus het CBS. 
Gepubliceerd op:   3 juli 2015 971 x bekeken