Verbeteringen voor Lymepatiënt gezamenlijk aanpakken

Op 17 april heeft ZonMw aan VWS het actieplan Lymeziekte aangeboden. Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld met onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten. Diagnostiek is daar onderdeel van.
Het actieplan levert nieuwe kennis op over Lymeziekte in onderzoek, praktijk en beleid. Het gaat hierbij om basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie. Het plan moet gezondheidsschade helpen voorkomen en de kwaliteit van leven van Lymepatiënten verbeteren. ZonMw heeft betrokkenen geïnterviewd en bijeenkomsten georganiseerd om tot de onderwerpen van het actieplan te komen. Zodra de Tweede Kamer het heeft ontvangen van VWS, is het actieplan openbaar.
 
De onderzoeksonderwerpen in het actieplan vormen de onderzoeksagenda. De deelnemers van het actieplan hebben uit de onderzoeksagenda een selectie gemaakt van onderzoeksonderwerpen voor de subsidieronde:

- onderzoek naar de eigenschappen van de Borrelia-bacterie en het ‘gedrag’ ervan in de mens; de overlevingsmechanismen van de bacterie; de wijze waarop hij zich in het lichaam ophoudt (“vermomd”)
- onderzoek naar nieuwe testen
- nieuwe, veelbelovende (combinaties van) behandelingen
- onderzoek naar de rol van co-infecties in het ontstaan van Lymeziekte
- onderzoek voor het valideren van diverse testen die in Nederland en buitenland momenteel worden toegepast in de Lymediagnostiek.
 
ZonMw zoekt in voorjaar 2016 onderzoekers die willen deelnemen aan de subsidieronde. Zij mogen samenwerken met andere partijen (ook niet-onderzoeksinstituten). Samenwerking met patiënten is verplicht. De patiëntenorganisaties kijken mee om te zien of de onderzoeksvoorstellen ook voor hen passende antwoorden gaan geven. Eind 2016 honoreert ZonMw de subsidieaanvragen en starten de projecten. 

 

Gepubliceerd op:  29 april 2016 1788 x bekeken
Gerelateerde artikelen

RIVM: LymeSpot-test heeft geen meerwaarde bij neuroborreliose

Een actieve infectie in het zenuwstelsel veroorzaakt door de Borrelia-bacterie (Lyme neuroborreliose) is niet aan te tonen met de LymeSpot-test. Deze commerciële test, waarvoor veel patiënten naar Duitse klinieken gaan, was nog niet eerder gevalideerd.

5 december 2019251 x bekeken

Nieuwe test heeft geen meerwaarde bij lymeziekte van het zenuwstelsel

Onderzoekers van het RIVM en het Diakonessenhuis Utrecht hebben vastgesteld dat je actieve ziekte van Lyme van het zenuwstelsel niet kunt aantonen met een ELISpot-test. Het onderzoek laat zien dat positieve Borrelia ELISpot-resultaten vaker voorkomen bij mensen die blootgesteld zijn aan de lymebacterie, maar de ELISpot-test kan geen actieve lymeziekte van het zenuwstelsel onderscheiden van een doorgemaakte lymeziekte in het verleden. Het onderzoek is eind januari 2018 gepubliceerd in Journal of Clinical Microbiology.

9 februari 2018589 x bekeken

Moleculaire test leidt tot betere diagnose lymfeklierkanker

Een goede diagnose vormt de basis voor de behandeling en het voorspellen van het ziektebeloop bij lymfklierkanker. Toepassing van nieuwe (moleculaire) technieken kan tot een beter onderscheid leiden tussen deze twee vormen van lymfklierkanker.

18 januari 2018463 x bekeken