Verloskundigen: voer NIPT niet alleen in ziekenhuis uit

Verloskundigen in Amsterdam willen dat de NIPT-test niet alleen in het ziekenhuis wordt afgenomen. Dat is te belastend voor zwangere vrouwen, zo redeneren ze.
Verloskundigen kunnen prima bloed prikken in hun eigen eerstelijnspraktijken, stellen de Amsterdamse verloskundigen in Het Parool. Als de niet-invasieve prenatale test (NIPT) alleen maar in het ziekenhuis kan worden afgenomen, dan raakt de zorg onnodig versnipperd.

Vanaf 1 april 2017 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid met de test hun ongeboren kind te onderzoeken op ernstige afwijkingen. Maar het bloed wordt vooral in het ziekenhuis afgenomen. De NIPT vindt vooralsnog alleen plaats in de laboratoria van de acht universitair medisch centra. Van de duizend bloedprikposten zijn er ongeveer 150 posten geselecteerd die bloed specifiek voor deze screening mogen afnemen.

Dat gebeurt binnen het kader van de Trident-I- en Trident-II-studies. Volgens projectleider Erik Sistermans van het VUmc zou het te duur zijn om op alle prikposten testpakketten voor de NIPT in voorraad te hebben en om alle personeel daarvoor te scholen.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) wil dat meer prikpunten de bevoegdheid krijgen om bloed af te nemen voor de NIP-test, zodat in de toekomst elke zwangere hiervoor bij haar eigen verloskundige terecht kan.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  29 maart 2017 756 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Fibronectinetest bij dreigende vroeggeboorte

De fibronectinetest kan overbehandeling en onnodige overplaatsing bij dreigende vroeggeboorte fors reduceren, maar de implementatie van de fibronectinetest blijft beperkt. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde analyse van de landelijke implementatie van de fibronectinetest in de diagnostiek bij dreigende vroeggeboorte en naar mogelijke knelpunten en consequenties van het al dan niet implementeren.

20 april 2018849 x bekeken

Ondertussen verwachten ziekenhuizen een stormloop

De ziekenhuizen die vanaf 1 april een NIP-test mogen aanbieden aan álle zwangeren, maken zich op voor een stormloop. Ze verwachten dat de helft van de vrouwen zich zal laten screenen op ernstige afwijkingen als Down. Dit kopte het AD 31 maart.

20 april 2017642 x bekeken

Groen licht voor bloedtest zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen binnenkort een DNA-bloedtest laten doen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor een proef bij acht universitaire ziekenhuizen.

10 januari 20141198 x bekeken