Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start

Per 23 januari 2017 is het vernieuwde bevolkingsonderzoek gestart. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium anders is. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op het humaan papillomavirus (HPV). Alleen als HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen. Een andere verandering is dat vrouwen – als ze dit willen – gebruik kunnen maken van een zelfafnameset waarmee ze zelf thuis vaginaal materiaal af kunnen nemen.

 

Nynke van der Veen, programmaleider vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. ‘Partijen die betrokken waren bij het “oude” bevolkingsonderzoek hebben met veel inzet zorggedragen voor de afronding van het “oude” bevolkingsonderzoek. Vanaf 2014 zijn de voorbereidingen gestart van het vernieuwde bevolkingsonderzoek. De start van het vernieuwde bevolkingsonderzoek is een mijlpaal waar alle betrokken partijen hard aan hebben gewerkt.

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden nog steeds uitgenodigd voor een uitstrijkje. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium anders is. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op HPV. Alleen als HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen. De nieuwe manier van testen is beter. Hierdoor kunnen we bij nog meer vrouwen ontdekken of zij een verhoogd risico hebben op baarmoederhalskanker.

Een andere verandering is dat vrouwen ook kunnen meedoen met de zelfafnameset. Hiermee neemt de vrouw zelf thuis vaginaal materiaal af en stuurt dit op naar het laboratorium waar het wordt getest op HPV. Met de zelfafnameset hopen we de drempel om deel te nemen verder te verlagen.

Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er ruim 200 vrouwen aan deze ziekte. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek verkleint de kans om te overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400 vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker. Door de vernieuwing in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is de verwachting dat jaarlijks 100 gevallen van baarmoederhalskanker en 35 sterfgevallen extra worden voorkomen.

 

Gepubliceerd op:  23 februari 2017 624 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Sinds 2017 is er een set om zelf vaginaal materiaal af te nemen beschikbaar voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken. Het afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van HPV (Humaan Papillomavirus). Uit promotieonderzoek bij het Amsterdan UMC blijkt dat zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als een uitstrijkje bij de dokter.

7 juni 2019668 x bekeken

Zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Uit een studie onder 14.000 vrouwen blijkt dat een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een grootschalige studie, IMPROVE-studie genaamd. Het onderzoek is medio januari 2019 gepubliceerd in de Lancet Oncology.

8 februari 2019556 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018578 x bekeken