VGZ zet in op besparing laboratoriumonderzoek

Coöperatie VGZ denkt dat laboratoriumonderzoek goedkoper kan. Volgens de verzekeringsmaatschappij zijn de prijzen in Nederland te hoog. Concreet zegt VGZ 60 miljoen te willen bezuinigen door schaalvergroting en het tegengaan van dubbele diagnostiek.
VGZ vergeleek in een benchmark de kosten van laboratoriumonderzoek in Nederland en Duitsland. Daaruit bleek dat de kosten hier gemiddeld twee keer hoger liggen dan bij de oosterburen. Een aantal routinetesten blijkt volgens de verzekeraar zelfs vijf keer zo duur. De oorzaak: laboratoria ervaren te weinig prikkels om de kosten te verlagen.

Ook blijkt uit de vergelijking dat de schaalverdeling in Nederland niet optimaal is. In Duitsland zijn laboratoria gemiddeld tien keer groter dan in Nederland. De verzekeraar denkt dat schaalvergroting en automatisering ook in Nederland tot lagere kosten leidt. Door een reductie van de hoeveelheid handwerk kan diagnostiek sneller verlopen en is er minder kans op fouten. In de eerste plaats zouden laboratoriumaanbieders tot concentratie over moeten gaan.

Jeanette Horlings-Koetje, Directeur Zorginkoop Medisch Specialistische Zorg van VGZ schetst in een persbericht de toekomst. VGZ wil minder laboratoria waar bloed en ander materiaal geanalyseerd wordt. “Bloedprikken kan nog steeds bij de klant in de buurt, alleen het bloed zelf gaat verder reizen. De laboratoria maken minder kosten en de klant hoeft maar eenmalig onderzoek te ondergaan, omdat zorgaanbieders de informatie uit het onderzoek met elkaar delen.”
Gepubliceerd op:  20 september 2013 1430 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Consequenties van IVDR voor laboratoria

De IVDR gaat niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor andere partijen consequenties hebben. De laboratoriumprofessionals zijn zich ook aan het voorbereiden, bijv. als het gaat om de ‘in house tests’: de testen die in de laboratoria zelf worden ontwikkeld. Er is een aparte ‘taskforce IVDR’ ingesteld, die een leidraad voor laboratoria wil ontwikkelen voor de implementatie van de nieuwe wetgeving voor hun leden.

21 januari 2020355 x bekeken

Voorspellen van de effectiviteit van MTX bij RA

Laboratoriumspecialist klinische chemie dr. Maurits de Rotte ontwikkelde – samen met anderen – een model om de effectiviteit van de behandeling van reumatische artritis met methotrexaat (MTX) te voorspellen.

6 november 2019169 x bekeken