Vijf nieuwe genen gevonden die gezicht vormgeven

Onderzoekers hebben vijftien genen geïdentificeerd die onze gelaatstrekken bepalen. Dokters zouden DNA kunnen gebruiken bij schedel- en gelaatsherstellende chirurgie. Forensisch onderzoekers zouden op basis van DNA van een crime scene een beeld van de dader kunnen schetsen. En historici zouden gelaatskenmerken kunnen reconstrueren met DNA uit lang vervlogen tijden.
Maar dat betekent dat onderzoekers eerst moeten achterhalen welke genen in ons DNA verantwoordelijk zijn voor bepaalde kenmerken van ons gezicht. “Het is als zoeken naar een naald in een hooiberg”, vertelt ingenieur Peter Claes van de KU Leuven. “Daarom kozen wetenschappers vroeger specifieke gelaatskenmerken uit, bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen of de breedte van de mond. Dan zochten ze een link tussen dit kenmerk en een gen. Zo werden al een aantal genen geïdentificeerd, maar dat bleef beperkt omdat er slechts enkele gezichtstrekken geselecteerd en getest werden.

 De studie verscheen in Nature Genetics (klik hier). 
 
Promotie: Voorspellen van ziekteactiviteit van jeugdreuma en bijwerkingen van methotrexaat
 
Uit onderzoek van de UU blijkt dat ziekteactiviteit van jeugdreuma en bijwerkingen van methotrexaat zijn te voorspellen aan de hand van een ontstekingseiwitten in het bloed en de samenstelling van de darmbacteriën.
 
In het eerste deel van de studie staat jeugdreuma centraal. Het is onbekend waarom kinderen deze ziekte krijgen en ook is het onmogelijk om te voorspellen hoe het beloop van de ziekte is. In een grote studie van Italiaanse en Nederlandse kinderen die tot twee jaar na het stellen van de diagnose gevolgd zijn, is getracht  voorspellende factoren voor het beloop van de ziekte te vinden. Hierbij is gekeken  naar symptomen van de ziekte, een groot panel van ontstekingseiwitten in het bloed en de samenstelling van de darmbacteriën. Sommige van deze gegevens blijken voorspellend voor het beloop van de ziekte te zijn. Ook is de samenstelling van de darmbacteriën bij kinderen met jeugdreuma anders, in vergelijking met gezonde kinderen.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   4 april 2018 607 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gen ontdekt als oorzaak ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben het gen ontdekt dat betrokken is bij een progressieve hersenziekte die leidt tot ernstige ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Deze achterstand kan nu sneller aan de hand van de vetsamenstelling van het bloed worden vastgesteld.

6 november 2019293 x bekeken

Farmacogenetica van belang bij plaatjesremmers

Genetische screening van patiënten die een coronaire stent krijgen voor een acuut hartinfarct, zorgt ervoor dat minder mensen duurdere middelen met meer bijwerkingen nodig hebben. Nederlandse cardiologen hebben het bewijs geleverd dat deze strategie veilig is.

6 november 2019252 x bekeken

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019283 x bekeken