Onderzoekers hebben vijftien genen geïdentificeerd die onze gelaatstrekken bepalen. Dokters zouden DNA kunnen gebruiken bij schedel- en gelaatsherstellende chirurgie. Forensisch onderzoekers zouden op basis van DNA van een crime scene een beeld van de dader kunnen schetsen. En historici zouden gelaatskenmerken kunnen reconstrueren met DNA uit lang vervlogen tijden.
Maar dat betekent dat onderzoekers eerst moeten achterhalen welke genen in ons DNA verantwoordelijk zijn voor bepaalde kenmerken van ons gezicht. “Het is als zoeken naar een naald in een hooiberg”, vertelt ingenieur Peter Claes van de KU Leuven. “Daarom kozen wetenschappers vroeger specifieke gelaatskenmerken uit, bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen of de breedte van de mond. Dan zochten ze een link tussen dit kenmerk en een gen. Zo werden al een aantal genen geïdentificeerd, maar dat bleef beperkt omdat er slechts enkele gezichtstrekken geselecteerd en getest werden.
De studie verscheen in Nature Genetics (klik
hier).
Promotie: Voorspellen van ziekteactiviteit van jeugdreuma en bijwerkingen van methotrexaat
Uit onderzoek van de UU blijkt dat ziekteactiviteit van jeugdreuma en bijwerkingen van methotrexaat zijn te voorspellen aan de hand van een ontstekingseiwitten in het bloed en de samenstelling van de darmbacteriën.
In het eerste deel van de studie staat jeugdreuma centraal. Het is onbekend waarom kinderen deze ziekte krijgen en ook is het onmogelijk om te voorspellen hoe het beloop van de ziekte is. In een grote studie van Italiaanse en Nederlandse kinderen die tot twee jaar na het stellen van de diagnose gevolgd zijn, is getracht voorspellende factoren voor het beloop van de ziekte te vinden. Hierbij is gekeken naar symptomen van de ziekte, een groot panel van ontstekingseiwitten in het bloed en de samenstelling van de darmbacteriën. Sommige van deze gegevens blijken voorspellend voor het beloop van de ziekte te zijn. Ook is de samenstelling van de darmbacteriën bij kinderen met jeugdreuma anders, in vergelijking met gezonde kinderen.
Klik
hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op: 4 april 2018•
607 x bekeken