Voorkomen van infecties in ziekenhuizen kan echt nog beter

Veel ziekenhuizen doen nog niet genoeg om zorginfecties te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek (PDF)van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In 2013 deed de IGZ ook onderzoek naar het voorkómen van zorginfecties. Ziekenhuizen hebben sinds die tijd wel veel verbeterd, maar nog niet voldoende. Goede voorbeelden laten zien dat het snel beter kan.
In de bezochte ziekenhuizen volgden de medewerkers de regels voor persoonlijke hygiëne beter dan in 2013. Het lijkt erop dat de cultuur in ziekenhuizen op dit gebied veranderd is. Dat vindt de inspectie positief. Sommige andere zaken moeten wel nog dringend verbeteren. Bijvoorbeeld schoonmaken en ontsmetten. Verder weten medewerkers niet in alle ziekenhuizen goed genoeg hoe de isolatiekamers werken en zijn de isolatiekamers technisch ook niet altijd in orde.

Steeds meer bacteriën zijn minder gevoelig voor antibiotica. Dat is in de hele wereld een groot probleem. Het is belangrijk dat medewerkers zoveel mogelijk proberen tegen te gaan dat deze bacteriën een ziekenhuis binnenkomen en zich daar verspreiden.

Dat begint bij opname van een patiënt. Dan moet goed worden bekeken wat de kans is dat die een bacterie met zich meedraagt die niet goed te behandelen is met antibiotica. Dat doen ziekenhuizen nog steeds onvoldoende. Het voorkómen van besmettingen, snel ontdekken ervan en verantwoord gebruiken van antibiotica moeten hand in hand gaan. Positief is dat bijna alle ziekenhuizen goed nadenken over het gebruik van antibiotica.

De Nederlandse ziekenhuizen zijn beter voorbereid op de toename van ongevoelige bacteriën dan in 2013. Ze volgen de richtlijnen beter. Vooral het juist dragen van werkkleding en het onbedekt houden van armen en handen gaat veel beter. Maar het niet goed gebruiken van niet-steriele handschoenen kan in veel ziekenhuizen nog zorgen voor verspreiding van bacteriën. Dat moet nu echt snel veranderen. 
Gepubliceerd op:  26 mei 2016 849 x bekeken