Voorspellen van de effectiviteit van MTX bij RA

Laboratoriumspecialist klinische chemie dr. Maurits de Rotte ontwikkelde – samen met anderen – een model om de effectiviteit van de behandeling van reumatische artritis met methotrexaat (MTX) te voorspellen.
Door de uitslagen van meerdere labtesten en klinische testen te combineren lukte het beter te kunnen voorspellen welke mensen een groot risico hebben dat ze -na drie maanden- onvoldoende baat zullen hebben bij MTX.
 
Dr De Rotte kreeg dit voorjaar de ‘EFLM-Award for Excellence in Outcomes Research in Laboratory Medicine’ uitgereikt voor een publicatie over zijn onderzoek.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   6 november 2019 268 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Aandacht voor laboratoriumdiagnostiek in kader osteoporose

Het Zorginstituut (ZiN) heeft recent het ‘Verbetersignalement ‘Zinnige Zorg voor mensen met Osteoporose’ uitgebracht. Een van de bevindingen is dat er onderdiagnostiek is. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan laboratoriumdiagnostiek.

10 september 2020727 x bekeken

Consequenties van IVDR voor laboratoria

De IVDR gaat niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor andere partijen consequenties hebben. De laboratoriumprofessionals zijn zich ook aan het voorbereiden, bijv. als het gaat om de ‘in house tests’: de testen die in de laboratoria zelf worden ontwikkeld. Er is een aparte ‘taskforce IVDR’ ingesteld, die een leidraad voor laboratoria wil ontwikkelen voor de implementatie van de nieuwe wetgeving voor hun leden.

21 januari 2020539 x bekeken