Voorspellende test helpt reuma te voorkomen

Een nieuwe bloedtest kan voorspellen welke mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis de ziekte binnen drie jaar zullen krijgen. Zij kunnen daardoor op tijd behandeld worden. De test is ontwikkeld door onderzoekers van het AMC. De onderzoekers geven aan dat door de test de behandeling van reuma zal veranderen.
Reumatoïde artritis (RA) – een chronische ontsteking van de gewrichten – is een ziekte die leidt tot veel pijn en invaliditeit, soms al bij jonge mensen. Zij ervaren daardoor veel beperkingen in het dagelijks leven en een belangrijk deel kan daardoor niet meer werken. Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking heeft RA. Er zijn medicijnen, maar die kunnen de schade aan de gewrichten niet herstellen. Daarom zou je de ziekte zo vroeg mogelijk willen aanpakken.

Ongeveer de helft van de mensen die RA krijgt, heeft de jaren ervoor pijn in de gewrichten en bepaalde antistoffen in het bloed. 28 procent van hen ontwikkelt de ziekte binnen drie jaar, en die groep zou preventief kunnen worden behandeld. Maar dat betekent dat driekwart onnodig medicijnen krijgt. De test kan voorspellen wie van hen binnen drie jaar reuma krijgt.

Klik hier voor meer informatie.
 
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 205 x bekeken
Gerelateerde artikelen

42 nieuwe genvariaties voor reuma ontdekt

Een internationaal onderzoeksteam heeft 42 nieuwe genvariaties ontdekt die een verhoogd risico op reumatoïde artritis geven. Dankzij de analyse van DNA-materiaal van meer dan 100.000 mensen is veel duidelijk geworden over het ontstaan van reuma en de exacte werking van een aantal bekende reumamedicijnen. Ook konden de onderzoekers drie medicijnen, die voor andere aandoeningen worden gebruikt, aanwijzen als bruikbaar voor de behandeling van reuma.

10 januari 20141038 x bekeken

Mogelijk vroegere diagnose reuma met nieuwe biomarkers

Vier nieuwe biomarkers kunnen mogelijk de diagnostiek van reumatoïde artritis verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (Biomed) van Universiteit Hasselt dat is gepresenteerd op het congres van de European League Against Rheumatism.

20 augustus 20131094 x bekeken