Voorstel Europese commissie voor stroomlijning en samenwerking HTA binnen de EU

De Commissie heeft op 31 januari 2018 een voorstel gedaan voor een Verordening om de samenwerking tussen de lidstaten bij het evalueren van gezondheidstechnologie (HTA) te stimuleren. Dit moet gaan leiden tot snellere beschikbaarheid voor patiënten en betere onderbouwing, en bevordering van innovatie. De nieuwe regels gaan t.z.t. ook gelden voor bepaalde IVD’s.
Meer transparantie versterkt de positie van patiënten: zij krijgen toegang tot informatie over de klinische meerwaarde van nieuwe technologie die misschien precies is wat zij nodig hebben. Meer evaluaties kunnen ertoe leiden dat effectieve, innovatieve medische hulpmiddelen patiënten sneller bereiken. Nationale autoriteiten kunnen hun gezondheidszorgbeleid dan weer op een stevigere empirische basis schragen. Bovendien moeten de fabrikanten zich niet meer aanpassen aan verschillende nationale procedures.

De voorgestelde verordening inzake evaluatie van gezondheidstechnologie (EGT) heeft betrekking op nieuwe geneesmiddelen en bepaalde nieuwe medische hulpmiddelen en legt de basis voor permanente en duurzame samenwerking op EU-niveau voor gezamenlijke klinische evaluaties op deze gebieden. De lidstaten kunnen bij de evaluatie van gezondheidstechnologie gebruikmaken van dezelfde gezamenlijke instrumenten, methoden en procedures in de hele Unie en samenwerken op vier verschillende gebieden.

Elke lidstaat blijft zelf verantwoordelijk voor de evaluatie van niet-klinische (bv. economische, sociale, ethische) aspecten van gezondheidstechnologie en voor de besluitvorming over prijsstelling en vergoeding.

Veel informatie over het voorstel en interessante achtergrondinformatie is hier te vinden.
Klik hier voor de tekst van de concept verordening.

 

Gepubliceerd op:   9 februari 2018 401 x bekeken
Gerelateerde artikelen

HTA bij medische hulpmiddelen

Recent is een interessant supplement gepubliceerd met resultaten van onderzoek naar HTA met accent op medische hulpmiddelen.

23 februari 2017640 x bekeken