Vroege detectie en behandeling op maat van longkanker

De behandeling van longkanker wordt steeds beter mogelijk. Er is uitzicht op effectieve behandelingen, vooral nieuwe medicijnen Er is daarnaast winst te behalen bij de vroege opsporing van de ziekte en het slimmer inzetten van operaties. Dat zei Prof Postmus (LUMC) maandag 26 maart 2018 in zijn oratie.
Bij  patiënten die de diagnose longkanker krijgen, wordt eerst gekeken of het mogelijk is de tumor operatief te verwijderen. Tot nu toe is het daarbij standaard om de hele kwab met daarin de tumor en de lymfeklieren weg te nemen. Deze ingrijpende operatie zou minder uitgebreid kunnen. Voorwaarde voor zo’n beperkte operatie is dat de longkanker wordt ontdekt voordat de ziekte is uitgezaaid.

Die vroege detectie komt nu nog zelden voor. Daarom hoopt Postmus op een groot bevolkingsonderzoek, waarbij mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van longkanker al in een vroeg stadium geïdentificeerd worden. Zulke onderzoeken bestaan al voor borst-, darm- en baarmoederhalskanker.

Ook voor patiënten met al uitgezaaide tumoren verbeteren de vooruitzichten snel en wordt de behandeling steeds meer maatwerk. Gebaseerd op kenmerken van de tumorcellen kan men nu kiezen voor behandelingen die zeer effectief zijn bij specifieke mutaties in de kankercel. Voor een nog veel grotere groep is het mobiliseren van het eigen afweersysteem nu mogelijk door gericht de verdedigingsmechanismen van de kankercel uit te schakelen.

Lees hier meer.

 

Gepubliceerd op:  20 april 2018 333 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017707 x bekeken

Gevoeligheid longkankerpatiënt bepalen zonder belastende operatie

Door het DNA van tumorcellen te analyseren die een longarts toch al bij een patiënt afneemt, is te voorspellen of een patiënt beter op medicijnen of op chemotherapie zal reageren. Een extra operatie voor die DNA-bepaling is dan niet meer nodig. Het onderzoek is weer een nieuwe stap richting personalized medicine: het toespitsen van een therapie op een patiënt zijn erfelijke aanleg of op het type ziekte dat hij of zij heeft. Dit blijkt uit onderzoek van longarts Olga Schuurbiers, die op 18 december promoveert aan het Radboudumc.

10 januari 20142280 x bekeken

Personalized therapy kan overlevingskans bij longkanker verdubbelen

Uit Duits onderzoek onder 5100 longkankerpatiënten blijkt dat personalized therapy de overlevingskans sterk kan verbeteren. Als artsen het genetische profiel van een tumor vast kunnen stellen, kan de behandeling hierop worden afgestemd.

12 november 20131031 x bekeken