Vroege diagnose van vitaal belang overleving borstkanker

Het diagnosticeren van borstkanker in een vroeg stadium blijft van groot belang voor de kans op overleving, ondanks de beschikbaarheid van effectieve aanvullende hormonale-, chemo- en antiher2neu-therapieën. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Erasmus MC, Integraal Kankercentrum Nederland en de Universiteit Twente.
De onderzoekers bekeken de gegevens van bijna 174 duizend patiënten die tussen 1999 en 2012 werden gediagnosticeerd en behandeld. Chirurgie blijft de hoeksteen van de behandeling en mogelijk is borstsparende behandeling het gunstigst. Aanvullend hadden vooral hormonale en antiher2neu therapie zeer gunstig effect. Zij constateren verder dat de relatieve vijfjaarsoverleving van vrouwen met borstkanker tussen 2006-2012 steeg tot 96 % en voor alle tumor- en lymfeklierstadia verbeterde ten opzichte van 1999-2005.

Volgens de onderzoekers kunnen hun bevindingen artsen helpen bij klinische besluitvorming en het informeren van patiënten over de impact van het tumorstadium en behandelkeuze op hun prognose. De uitkomsten zijn ook relevant voor beleidsmakers van nationale programma’s en eveneens van bijzonder belang voor klinisch, wetenschappelijk onderzoek, waarbij de prognose per tumorstadium vaak als primaire uitkomstmaat wordt gehanteerd.

Het doel van deze studie was om de invloed te evalueren van het stadium van borstkanker bij diagnose, de tumorbiologie en de therapieën op de overleving van patiënten in de huidige tijd sinds de beschikbaarheid van betere (neo-)adjuvante systemische therapieën. Het gaat hierbij om een landelijke, prospectieve studie op basis van gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), een databank die door het Integraal Kankercentrum Nederland wordt bijgehouden.
Gepubliceerd op:  12 november 2015 805 x bekeken