Vroege opsporing en juiste behandeling

Tijdige ontdekking betekent voor veel vormen van kanker meer kans op genezing. En als de diagnose is gesteld zijn de behandelbeslissingen cruciaal: welke therapie voor welke patiënt. Laboratoriumdiagnostiek speelt een steeds belangrijkere rol. Inzicht in moleculaire en cellulaire tumorprocessen leiden tot revolutionaire innovaties. DNA technieken, (nano)chiptechnologie, nieuwe tumormarkers vinden in ras tempo hun weg naar de kliniek. Hieronder enkele voorbeelden van recente ontwikkelingen.

DNA-test voorspelt juiste dosis chemomedicijn

Het aantal kankerpatiënten dat ziek wordt of zelfs sterft aan de gevolgen van het chemomedicijn 5-FU kan drastisch worden verminderd, zo blijkt uit recent onderzoek. De juiste dosis is cruciaal en die blijkt afhankelijk van de afbraaksnelheid die per patiënt kan verschillen. Met een DNA-test kan de dosis worden afgestemd op specifieke DNA variaties.

Lees verder

 

Moleculaire test detecteert vroegtijdig baarmoederhalskanker

Uit promotieonderzoek blijkt dat biomarkers kunnen voorspellen of er hoog risico is op baarmoederhalskanker. Onderzoeker Verlaat vond een aantal veranderingen in het DNA die zeer goed kunnen voorspellen of er hoog risico is op baarmoederhalskanker of ernstige voorloperafwijkingen in zowel uitstrijkjes als in de zelfafnameset.

Lees verder

 

DNA-onderzoek biedt rijke bron genetische informatie over tumor

Kankerpatiënten die een DNA-onderzoek laten doen, krijgen genetische informatie die relevant kan zijn voor hun ziekte en behandeling. Maar zo'n DNA-onderzoek levert meer genetische informatie op, bijvoorbeeld over een verhoogd risico op andere aandoeningen, als hart- en vaatziekten en dementie. De meeste mensen willen ook díe informatie kennen.

Lees verder

 

Nieuwe test kan risico op erfelijke vorm van darmkanker voorspellen

Onderzoekers van het LUMC en de University of Utah (VS) hebben een manier ontwikkeld om betrouwbaar het risico op een erfelijke vorm van darmkanker te voorspellen. Mensen die verdacht worden op Lynch-syndroom krijgen zo meer duidelijkheid. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics in Medicine.

Lees verder

 

Australische onderzoeken ontwikkelen test voor snelle diagnose kanker

Onderzoekers van de University of Queensland hebben een test ontwikkeld die snel en met een 90% accuratesse de aanwezigheid van kanker kan bepalen uit een bloedmonster of weefsel. Het onderzoeksteam ontdekte een unieke DNA nanostructuur die voorkomt in alle kankertypes en zich onderscheidt van die in gezonde cellen. Daarmee zou de test een belangrijke stap voorwaarts kunnen worden in de vroegtijdige diagnose van kanker.

Lees verder

 

NIPT-test spot bloedkankers voor symptomen optreden

Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT), ontwikkeld om bij het ongeboren kind chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen, kunnen bloedkankers opgespoord worden. En dat niet alleen bij zwangere vrouwen, maar bij iedereen. Bij de test wordt namelijk het DNA in het bloed onderzocht en dat kan ook genetisch materiaal van kankercellen zijn.

Lees verder

 

Nieuw wapen in de strijd tegen kanker

Op dit moment zitten patiënten soms wekenlang in onzekerheid, wachtend op een diagnose. Daar lijkt verandering in te komen dankzij de ontwikkeling van een biosensor bij het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (imec). De sensor is gebaseerd op een chip die kankercellen herkent in bloed en binnen vijftien minuten komt met de diagnose. De verwachting is dat de chip, die over 3 tot 5 jaar marktrijp zou zijn, een hoop levens gaat redden.

Lees verder

 

 

Gepubliceerd op:   4 februari 2019 472 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019402 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017799 x bekeken