Vrouwen niet in voor thuistest onderzoek baarmoederhalskanker

De zelftest voor baarmoederhalskanker had vrouwen die twijfelden over deelname, moeten stimuleren om toch mee te doen. Dat is niet gelukt, zo meldt Trouw begin augustus.
De hoop was dat een zelftest de lage deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker op zou krikken. Een jaar later is dat nog niet gebeurd, blijkt uit een tussentijdse meting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2017 gebruikte slechts ongeveer 7 procent van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek een thuistest.

Ten opzichte van 2015 is de deelname met bijna 5 procent gedaald, en dat zou volgens het RIVM tot tientallen doden per jaar leiden.
Gepubliceerd op:   5 september 2018 463 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nederlands kankeronderzoek bundelt krachten: diagnostiek vrij-circulerend tumor-DNA naar kliniek

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. In Nederland worden nu alle krachten gebundeld om te onderzoeken – met studies voor long- en darmkanker – hoe de techniek ingebed kan worden en meerwaarde kan brengen in de ziekenhuispraktijk. Dit wordt gesubidieerd uit het onderzoeksprogramma Personalised Medicine van ZonMw.

20 november 2018503 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018664 x bekeken

Levensverwachting Nederland stijgt minder hard

De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

2 oktober 2018729 x bekeken