VWS zet streep door bloedtest LUMC

Zwangere vrouwen kunnen niet langer in een Nederlands ziekenhuis terecht voor een bloedtest op het syndroom van Down. Afgelopen zomer heeft een tiental zwangere vrouwen in het kader van een pilot de nieuwe bloedtest ondergaan in het LUMC.

Zwangere vrouwen kunnen niet langer in een Nederlands ziekenhuis terecht voor een bloedtest op het syndroom van Down. Afgelopen zomer heeft een tiental zwangere vrouwen in het kader van een pilot de nieuwe bloedtest ondergaan in het LUMC. De bloedtest naar Down zou een kleiner risico op een miskraam met zich meebrengen dan de reguliere screening in de vorm van de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het aanbieden van de test zou in strijd zijn met de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO).


TC Tubantia meldt dat het ministerie van VWS onlangs een proef met een dergelijke test heeft stopgezet. TC Tubantia bericht dat het LUMC volgens VWS met de test de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) heeft overtreden. Voor het aanbieden van de bloedtest naar aandoeningen waarvoor geen behandeling mogelijk is, moet namelijk eerst een aparte vergunning worden aangevraagd.

Afgelopen zomer heeft een tiental zwangere vrouwen in het kader van een pilot de nieuwe bloedtest ondergaan in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De bloedtest naar Down zou een kleiner risico op een miskraam met zich meebrengen dan de reguliere screening in de vorm van de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie. In Nederland is deze bloedtest naar Down nog niet toegestaan. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, de Verenigde Staten en China wel.

 

Gepubliceerd op:   1 februari 2013 998 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020368 x bekeken

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020174 x bekeken