Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.
Sinds oktober wordt er in diverse publieke kanalen roept Mylan op tot het testen op prostaatkanker met behulp van een zelf-test (Mytest Prostaat). Mylan meldt op haar website dat ‘de meeste prostaatkankers langzaam groeien en daarmee niet (direct) gevaarlijk zijn’, met referentie naar de website van het KWF over prostaatkanker. De testinformatie claimt dat in meer dan 90 % een verhoogde uitslag overeenkomt met een verhoging gemeten door reguliere laboratorium testen.
 
De Nederlandse Vereniging voor Urologie en de ProstaatKanker Stichting hebben publiekelijk laten weten deze oproep niet te steunen. Volgens de urologen is het belangrijk dat er, voordat er gescreend wordt, eerst gebruik wordt gemaakt van gevalideerde keuzehulpen en risico indicatoren (thuisarts.nl; Prostaatwijzer.nl), zodat de voor- en nadelen van een diagnostisch traject en uitkomst helder zijn. Ook vinden de urologen dat gevalideerde laboratoriumtesten moeten worden gebruikt.
 
Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:   5 december 2019 523 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019941 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019338 x bekeken