Winst zorgverzekeraar VGZ verzesvoudigd

Zorgverzekeraar VGZ heeft de winst vorig jaar zien verzesvoudigen tot 150 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat de zorgverzekeraar openbaar maakte. VGZ wil nog niet toezeggen dat de winst volgend jaar wordt gebruikt om de premies te verlagen.

Eerder maakten de drie andere grote zorgverzekeraars, Menzis, Achmea en CZ, al flinke winsten over 2012 bekend. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de Consumentenbond willen dat deze winsten worden gebruikt om de premies te verlagen. 

Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland keerde zich onlangs in Medisch Contact nog nadrukkelijk tegen de suggestie dat zorgverzekeraars dikke winsten maken terwijl overal in de zorg bezuinigd moeten worden. ‘Van iedere euro premie gaat 95 tot 96 cent naar de zorg, 3 tot 4 cent naar overhead van de zorgverzekeraars, en ongeveer 1 cent is winst en verplichte reservevorming. Wie doet ons dat na?’

Gepubliceerd op:  14 mei 2013 908 x bekeken
Gerelateerde artikelen

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 2019966 x bekeken

CZ zet in op zorg op maat

CZ wil zorginkoop inrichten op persoonsgerichte zorg. De zorgverzekeraar steunt een initiatief dat is gericht is op verbetering van zorg door het afstemmen van individuele behandelwensen en de biologische kenmerken van een patiënt. Diagnostiek is daar een belangrijk onderdeel van.

10 juli 2019881 x bekeken

Meerjarige contracten in de zorg: stand van zaken anno 2018

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 onderhandelen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de kwaliteit, prijs en volume van zorg. Een van de ontwikkelingen op de zorginkoopmarkt is dat van eenjarige contracten wordt overgestapt op meerjarige contracten. Deze ontwikkeling heeft zich ook in 2017 en 2018 doorgezet.

29 november 2018371 x bekeken