Zelftest zeer wisselend van kwaliteit

De Consumentenbond heeft de betrouwbaarheid van zelftesten onderzocht, in samenwerking met de NVKC. Het onderzoek betreft cholesterol, blaasontsteking en zwangerschap zelftesten. De resultaten zijn wisselend; de kwaliteit van de testen kan uiteenlopen van zeer goed tot heel matig.
Met behulp van eenvoudig verkrijgbare zelftesten wordt het steeds makkelijker voor mensen om zichzelf thuis op verschillende aandoeningen te testen. Dit kan zonder tussenkomst van een huisarts of medisch specialist. De consumentenbond en de NVKC hebben onderzocht hoe betrouwbaar de uitslagen van deze zelftesten eigenlijk zijn. Samen concluderen zij dat de kwaliteit van verkrijgbare zelftesten zeer wisselend is. 
 
Het is voor het eerst dat medische zelftesten op deze schaal door experts werden onderzocht. De resultaten zijn wisselend; het volledige onder­zoek laat zien dat de kwaliteit van de testen kan uiteen­lopen van zeer goed tot heel matig.
 
Professionals zijn van mening dat het belangrijk is dat de consument op de hoogte is van de wisselende kwaliteit van zelftesten. Slecht werkende zelftesten kunnen immers zorgen voor schijn(on)zekerheid: men denkt misschien niet ziek te zijn, maar is het dan wel, of juist andersom.
 
Met name de onderzochte cholesteroltesten springen eruit qua gebruiksonvriendelijkheid en twijfelachtige uitslagen. Naast de cholesteroltest zijn ook zelftesten voor blaas­ontsteking en zwangerschap onderzocht. De onderzoeken werden  deels gedaan door proefpersonen die de test bij zichzelf uitvoerden en door vergelijking van bijsluiters met een officiële checklist. Daarnaast is de betrouwbaarheid van de resultaten van de zelftesten gecontroleerd volgens beproefde methodes van de klinisch chemische laboratoria van het Erasmus MC (Rotterdam), het IJsselland Ziekenhuis (Capelle a/d IJssel) en St. Anna Ziekenhuis (Geldrop). 
 
Klik hier voor persbericht.
 
Klik hier voor meer informatie:  Cholesteroltest, Blaasontsteking, Zwangerschapstest 
 
Gepubliceerd op:  17 december 2013 1995 x bekeken
Gerelateerde artikelen

NVKC: ‘Thuistesten’ zeer wisselend van kwaliteit

De werkgroep Zelftesten van de KNMP/ NVKC /NVZA heeft in samenwerking met de Consumentenbond een aantal veel gebruikte ‘thuistesten’ onderworpen aan een vergelijkend warenonderzoek. De resultaten zijn wisselend, met name de cholesteroltest springt eruit qua gebruiksonvriendelijkheid en twijfelachtige uitslag.

25 oktober 20132953 x bekeken

Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.

5 december 2019569 x bekeken

Kanalisatieregeling bepaalde zelftesten komt te vervallen

In het kader van de nieuwe Europese wetgeving (MDR en IVDR) heeft de minister het wetsvoorstel medische hulpmiddelen naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de onderdelen van dit wetsvoorstel is dat de huidige zogenoemde ‘kanalisatieregeling’ voor bepaalde zelftesten in 2022 komt te vervallen.

29 november 2018410 x bekeken