Ziekenhuizen waarschuwen: Langere wachtlijst dreigt voor patiënt

Patiënten moeten de komende jaren rekening houden met groeiende wachtlijsten in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwen zes grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Isala in Zwolle. Diverse ziekenhuizen hebben al wachtlijsten en in 2018 wordt dat nog erger. 'Dat gaat problemen geven', schrijven de ziekenhuizen in een opiniestuk.
Het nieuwe kabinet wil dat de verwachte groei van de zorgkosten de komende jaren met 1,9 miljard euro wordt teruggedrongen. Dit komt voor een belangrijk deel op het bordje van de ziekenhuizen. En dat heeft grote gevolgen voor de patiënt. 'Die gaat hier flink last van krijgen, meer dan voorheen', schrijven de ziekenhuisbestuurders.

“Door de vergrijzing zal de vraag naar ziekenhuiszorg in de toekomst behoorlijk groeien, terwijl het budget dat we daarvoor nodig hebben wordt beperkt”, zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala, ondertekenaar van het opinieartikel. “Dat kan - vrezen wij - niet zonder gevolgen blijven, patiënten gaan dit merken. De toegang tot ziekenhuiszorg zal onder druk komen te staan en dat leidt weer tot wachtlijsten.” Daar komt bij dat ziekenhuizen in een overgang zitten naar het gebruik van nieuwe technologieën in de zorg, zoals de toepassing van e-health en e-monitoring op afstand. Zodat bijvoorbeeld ziekenhuiszorg aan huis mogelijk wordt.

 

Gepubliceerd op:  31 januari 2018 558 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 20201517 x bekeken

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019764 x bekeken