Ziekenhuizen worden niet gekort voor overschrijding

Minister Bruins haalt de budgetoverschrijding van 2016 en 2017 niet terug bij de ziekenhuizen. Dat schrijft hij in een brief aan de NZa met een afschrift aan de Tweede Kamer.
De ziekenhuizen overschreden het macrokader in 2016 met 126 miljoen euro en met 292 euro in 2017. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de wassen neus van het macrobeheersinstrument voor deze jaren niet wordt ingezet.

In 2015 was sprake van een ‘onderschrijding’ à 387 miljoen (zie hier). 
 
De totale stijging van de zorgkosten voor ziekenhuizen is in 2017 met 1,4 % (tot in totaal 22,6 miljard) de laagste in jaren. Tegelijkertijd hebben ziekenhuizen steeds meer moeite om personeel aan te trekken. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures dat langer dan drie maanden open staat, groeit en ook de kosten voor personeel niet in loondienst zijn fors gestegen. Dit blijkt uit een analyse van 72 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen over 2017 door Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs.

Financieel gezien presteren de ziekenhuizen in Nederland steeds beter. De onderzochte ziekenhuizen zijn samen verantwoordelijk voor 88 procent van de omzet van de sector en behaalden in 2017 een netto resultaat van € 450 miljoen. In 2016 was dit nog € 386 miljoen.

 De totale bedrijfslasten voor ziekenhuizen zijn gestegen, echter niet zo fors als in de afgelopen jaren. In 2017 stegen de kosten maar met 1,4%. Omdat de bedrijfsopbrengsten met 1,6% stegen, is de winstgevendheid toegenomen.

Klik hier voor meer informatie. 
 
Gepubliceerd op:  16 juli 2018 806 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019663 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019701 x bekeken