Zorg gaat door technologie naar ‘overal en thuis’

Het is belangrijk dat arts-assistenten in opleiding zijn voorbereid op de verplaatsing van de zorg van de traditionele instellingen naar ‘overal en thuis’. Dat zei Lucien Engelen vandaag op het MMV-congres ‘Opleiden is vooruitzien’ van de Federatie Medisch Specialisten.
De zorg gaat dezelfde richting op als telebankieren, voorspelde Engelen, directeur van Radboud REshape & Innovation Center: ‘Digital first, physical next.’ Hij liet zien dat er grote verschuivingen gaande zijn in de ziekenhuiszorg. De komende tien jaar verschuiven veel van de routinehandelingen in het ziekenhuis naar daarbuiten, voorspelt Engelen.

Als voorbeeld van zorg die overal beschikbaar is, noemde Engelen de Amerikaanse supermarktketen Walmart die de grootste gezondheidszorgleverancier wil worden in de supermarktwereld. Ook komt medische informatie voortdurend overal beschikbaar, bijvoorbeeld met technologie zoals de Apple healthkit, waarmee iedere iPhone is uitgerust en die standaard medische gegevens verzamelt – als die functie niet is uitgezet. En thuis kan nu al met draagbare apparatuur een echo worden gemaakt en urineonderzoek worden gedaan. Medische technologie wordt kleiner, evolueert van draagbaar naar implanteerbaar, komt dichtbij de patiënt in de buurt en krijgt de vorm van een consumptieartikel, stelde Engelen. ‘En de patiënt genereert zelf zijn medische gegevens. Wij artsen nemen straks een abonnement op de data van de patiënt in plaats van andersom.’
Gepubliceerd op:  21 december 2016 942 x bekeken