‘Zorg traag in accepteren nieuwe technologie’

Leveranciers van nieuwe technologie luisteren niet goed naar de behoeften van zorgprofessionals. Daarom zijn zorgprofessionals traag in het accepteren van innovatie. Dat stelt Philip Idenburg, een van de auteurs van het boek Diagnose Technologie.
De gezondheidszorg staat voor de grote uitdaging om de kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid en de groeiende zorgvraag het hoofd te bieden . Nieuwe technologie wordt volgens Idenburg vaak gezien als de oplossing om doelmatiger te werken, maar daar wordt nog niet effectief gebruik van gemaakt. Wanneer zorgorganisaties wel nieuwe technologieën invoeren, blijven de werkprocessen vaak hetzelfde, weet de auteur. Nieuwe en oude technologie worden dan naast elkaar gebruikt, waardoor je een stapeling krijgt. Dat maakt de zorg duurder en de vernieuwende aanpak komt niet tot zijn recht.

Het probleem is volgens Idenburg de acceptatie. Leveranciers van nieuwe technologie luisteren niet goed naar de behoeften van zorgprofessionals en hun cliënten, waardoor zij deze nieuwe ontwikkelingen maar traag accepteren. 'Aanbieders kijken nu vaak naar de technologische mogelijkheden in plaats van wat de cliënten echt nodig hebben. Zij kunnen beter de cliënten betrekken in het ontwerp van nieuwe producten of diensten. Breng bijvoorbeeld ouderen bij elkaar en ga na waar de behoefte echt is in plaats van het in het lab of van achter het bureau iets nieuws te bedenken.'
 
Daarbij is er binnen zorgorganisaties weinig kennis aanwezig over de mogelijkheden van innovatieve technologieën. 'Er is in de Raad van Bestuur vaak geen betrokkenheid en draagvlak voor de ingrijpende veranderingen die met de invoering van een nieuwe technologie samengaan.' Er moet daarom veel meer aandacht komen voor sociale innovatie en voor de manier waarop de zorg is georganiseerd, meent de auteur. Ook moet de zorg beter gebruik maken van kennis die al aanwezig is. 'Er worden in ziekenhuizen nog te veel ouderen opgenomen omdat ze een cocktail van medicijnen gebruiken die niet op elkaar zijn afgestemd.'
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 1300 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Brief Minister Bruins aan Kamer over hulpmiddelenbeleid

In november 2019 is in de Tweede Kamercommissie van VWS gesproken over hulpmiddelenbeleid. In de aanloop daarnaar toe heeft de Minister een brief gestuurd met daarin de belangrijkste actuele onderwerpen. Hij geeft daarin aan dat er vier vraagstukken zijn die de komende periode op de agenda staan. Hij wil inzetten op medische technologie die aansluit bij de behoeften van patiënten en zorgverleners en die zo kosteneffectief mogelijk is.

18 december 2019882 x bekeken

Reactie gezamenlijke Medtech sector op visie VWS over medische technologie

De koepels van de diverse medtech bedrijven in Nederland, waaronder Diagned, hebben aandacht gevraagd voor het grote belang van deze sector voor de zorg. Dit in het kader van de agenda van de Vaste Kamercommissie, die in november onder meer sprake over hulpmiddelenbeleid en over de visie op medische technologie, die de minister in april 2019 aan de kamer stuurde.

4 december 2019264 x bekeken

Promotie: Laat mensen zelf betalen voor nieuwe medische technologie

Sta toe dat mensen zelf betalen voor nieuwe zorgbehandelingen die nog niet worden vergoed. Dit vermindert weliswaar de gelijke toegang tot zorg, omdat niet iedereen daarvoor de middelen heeft, maar het bevordert wel vrije keuze en transparantie. Promovendus Piet Calcoen (Erasmus School of Health Policy & Management) pleit in een recent verdedigd proefschrift ervoor dat private toegang tot nieuwe gezondheidstechnologie niet onmogelijk gemaakt mag worden. Het toelaten van zelf betalen voor nieuwe technologie bevordert immers vrije keuze en transparantie.

1 november 2018660 x bekeken