Zorginstituut publiceert 3 nieuwe kwaliteitsstandaarden voor patiënten met chronische nierschade

In het register van het Zorginstituut Nederland zijn 3 nieuwe kwaliteitsstandaarden opgenomen waarin wordt beschreven wat goede zorg voor patiënten met chronische nierschade inhoudt. Een van deze richtlijnen gaat over diagnostiek en behandeling die wordt aanbevolen voor patiënten met chronische nierschade.
Huisartsen, specialisten en andere zorgverleners hebben daarbij ook afspraken gemaakt over hoe zij met elkaar samenwerken.
 
De omvang van de populatie mensen met een gestoorde nierfunctie is groot. De eerder bestaande richtlijnen chronische nierschade sloten onvoldoende op elkaar aan. Dit betrof een Landelijke Transmurale Afspraak (LTA ) voor samenwerking tussen de 1e en 2e lijn en een richtlijn 'Chronische nierschade' voor vooral de 2e lijn. Ook ontbrak een standaard 'Chronische nierschade' voor de 1e lijn. Dit leidde tot onvoldoende implementatie van de LTA chronische nierschade. De huidige richtlijn is tot stand gekomen door samenwerking tussen alle beroepsgroepen die van belang zijn bij de behandeling van CNS in de 1e en 2e lijn en de Nierpatiëntenvereniging.

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 1413 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zinnige Zorg: op zoek naar wat beter kan, ook bij diagnostiek

De afgelopen jaren is het Zinnige Zorg-programma van Zorginstituut Nederland uitgegroeid tot een programma met meer dan 20 projecten. Doel van de projecten is de kwaliteit van de zorg verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden. Een aantal van deze projecten heeft ook betrekking op diagnostiek.

2 september 20191531 x bekeken

Horizonscan Medische Hulpmiddelen gepubliceerd

Op het gebied van medische hulpmiddelen vindt veel innovatie plaats. Een totaaloverzicht ontbreekt. Voor geneesmiddelen wordt in de Horizonscan Geneesmiddelen een integraal, openbaar en objectief overzicht van geneesmiddelen die op de markt verwacht worden geboden. In opdracht van het Zorginstituut is onderzocht of iets dergelijks ook mogelijk is voor medische hulpmiddelen.

2 september 2019178 x bekeken

Onderzoek naar verbetering antibiotica-behandeling op IC

ZonMW financiert eeen onderzoek naar optimalisering van behandeling met antibiotica van patienten op de IC. Laboratoriumdiagnostiek speelt een belangrijke rol het personaliseren van de dosering.

20 november 2018259 x bekeken