Zorguitgaven minder hard gegroeid in 2018

De zorguitgaven zijn in 2018 minder hard gegroeid dan was voorzien. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Rekenkamer die zijn gepubliceerd in het jaarverslag dat het ministerie van VWS woensdag op de jaarlijkse Verantwoordingsdag heeft gepubliceerd.
Er werd uitgegaan van een toename van bijna 4 miljard euro, maar het is uitgekomen op 3 miljard. In plaats van 72,5 miljard euro werd er ongeveer 70,7 miljard euro uitgegeven aan zorg.
Wel waren de zorguitgaven in 2018 hoger dan in 2017, toen ze 67,8 miljard euro bedroegen. Dat blijkt uit het.
 
Volgens VWS is 2018 het zesde achtereenvolgende jaar waarin de groei van de zorguitgaven onder de economische groei uitkomt. Dit is belangrijk in verband met de houdbaarheid van en solidariteit in de zorg. De lagere groei van de zorguitgaven is vooral te danken aan de zorgakkoorden die slechts een beperkte groei mogelijk maken.
 
De Algemene Rekenkamer maakt wel de kanttekening dat er weliswaar inzicht is in de kosten van de zorg, maar nog te weinig inzicht is in wat de zorg oplevert.
 
Klik hier en hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   7 juni 2019 739 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019936 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019974 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 20191013 x bekeken