Zorgverzekeraars investeren in de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch centrum

Zorgverzekeraars CZ en Achmea overwegen te investeren in een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht voor onderzoek naar behandelingen op maat. In totaal zouden de verzekeraars 25 miljoen euro in het project steken. Volgens Het Financieele Dagblad komen er zo'n vijftig mensen te werken in het nieuwe onderzoekscentrum.
Bijzonder aan het nieuwe lab is de onderzoekstechniek waarmee wordt gewerkt. Daarbij worden stamcellen van patiënten afgenomen en buiten het lichaam in leven gehouden. Ze worden daar gekweekt tot zogenoemde organoïden.
 
Daardoor kunnen medicijnen en behandelingen getest worden op menselijk weefsel, in plaats van op dierlijk weefsel. Artsen kunnen op die manier beter bepalen hoe een patiënt behandeld moet worden.
 
De onderzoekers pasten deze methode al toe bij twee kinderen met taaislijmziekte. Het nieuwe onderzoekscentrum gaat zich ook richten op het ontwikkelen van behandelingen tegen kankersoorten.
 
De zorgverzekeraars hebben een financieel belang bij het onderzoek. Medicijnen worden steeds duurder. Een van de medicijnen die nu worden gebruikt bij de behandeling van taaislijmziekte kost per jaar meer dan 200.000 euro per patiënt. Verzekeraars willen liever niet dat die medicijnen worden voorgeschreven aan mensen bij wie later blijkt dat ze niet helpen.    
 
Voor meer informatie klik hier.
Gepubliceerd op:   3 juli 2015 495 x bekeken