Zorgverzekeraars investeren in sneldiagnostiek

Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan investeren in de ontwikkeling van minuscule laboratoria op een chip.

Hiermee kan een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen.

Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo worden kosten bespaard en kan een behandeling direct en gericht van start gaan. Achmea-topman Roelof Konterman denkt dat dit zal leiden tot “een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, in de ambulance, in de huisartsenpraktijk of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren”.

“Deze investering sluit feilloos aan op onze missie, namelijk goede zorg en kwaliteit van leven op een betaalbare en duurzame wijze realiseren”, vindt bestuursvoorzitter Diana Monissen van De Friesland Zorgverzekeraar. “Met deze innovatie kan er sneller, beter en efficiënter worden gehandeld, waardoor onnodige zorgkosten kunnen worden tegengegaan.”

Om de technologie door te ontwikkelen participeren Achmea en De Friesland in het bedrijf Ostendum. Het bedrijf is in 2008 opgericht als spin-off van de Universiteit Twente (UT) en heeft verschillende patenten in handen. Als voorbeeld van de mogelijkheden van de lab-on-a-chip die zijn bedrijf ontwikkelt noemt CEO Paul Nederkoorn hartinfarct bij vrouwen. “In veel gevallen wordt dat in een later stadium ontdekt doordat vrouwen vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man”, legt Nederkoorn uit. “De technologie van Ostendum meet tot wel duizend maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct.”

 

Gepubliceerd op:   4 juni 2013 1237 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 20201543 x bekeken

1,1 miljoen verzekerden overgestapt naar andere zorgverzekeraar

De jaarlijkse mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen ligt weer achter ons. Uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars blijkt dat 6,2% van de verzekerden (1,1 miljoen personen) per januari 2020 is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

21 januari 2020733 x bekeken

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191469 x bekeken