Zorgverzekeraars steken miljoenen in minidarmpjes

Zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis steken 3 miljoen euro in de minidarmpjes van de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers. Die zorgen er voor dat patiënten medicijnen meer op maat gaan krijgen. Met de minidarmpjes kan van tevoren worden getest of en in welke mate een medicijn bij een individuele patiënt gaat aanslaan.
Dat maakt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen bekend. De methode is aantrekkelijk voor verzekeraars omdat er efficiënt met dure medicijnen kan worden omgesprongen. Dan blijft er meer geld over voor het behandelen van andere ziekten.

De techniek is ontwikkeld door het Hubrecht Instituut, Hubrecht Organood Technologie (HUB) en het UMC Utrecht, onder leiding van professor Hans Clevers, in eerste instantie voor patiënten met Cystic Fibrosis. De technologie werkt als volgt: Clevers en zijn medewerkers nemen stamcellen af van patiënten om deze te kweken tot een mini-orgaan, ook wel ‘organoïde’ genoemd. Bijvoorbeeld een minidarm. In het laboratorium wordt vervolgens op het organoïde getest wat een bepaald medicijn doet voor deze patiënt. De onderzoekers passen deze methode nu toe op 7 proefpersonen. De eerste resultaten zijn positief.

Het geld van de verzekeraars is bestemd voor de validatie van de technologie, in eerste instantie voor het medicijn tegen taaislijmziekte. De onderzoekers willen de techniek ook gaan toepassen op patiënten met borstkanker, darmkanker en alvleesklierkanker. Ook buitenlandse CF-patiënten melden zich bij het lab om hun biopt te doneren. Internationale wetenschappers hebben al veel belangstelling.
Gepubliceerd op:  13 januari 2017 460 x bekeken