Zuid-Europese bacterie vaker resistent

In Zuid-Europese landen worden meer antibiotica gebruikt en zijn bacteriën vaker resistent, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van onder meer het in BMC Infectious Diseases. De laatste vijftig jaar zijn verschillende bacteriestammen resistent geworden tegen meerdere antibiotica. Nieuwe generaties antibiotica blijven echter uit, waardoor voorzichtigheid geboden is bij met het voorschrijven van antibiotica om infecties ook in de toekomst effectief te kunnen behandelen. Richtlijnen om antibiotica voor te schrijven zijn vaak gebaseerd op gegevens over resistentie bij patiënten in ziekenhuizen, maar 90% van de antibiotica wordt voorgeschreven aan patiënten buiten de ziekenhuizen. De onderzoekers zochten daarom naar verbanden tussen het gebruik van antibiotica en resistente bacteriestammen onder de algemene bevolking.
Ze vonden een duidelijk verband tussen antibioticagebruik in de bevolking en ontwikkeling van resistente bacteriestammen. Niet alleen bij individuele patiënten, maar ook lokaal, in regio’s en in landen. Vooral in de Zuid-Europese landen worden meer antibiotica voorgeschreven en zijn meer bacteriestammen resistent. NIVEL-afdelingshoofd prof. François Schellevis: “Om verdere resistentie tegen te gaan is het dus belangrijk antibiotica alleen voor te schrijven als deze strikt nodig zijn en de keuze van het antibioticum af te stemmen op het resistentiepatroon. Veel landen spannen zich er al voor in dat antibiotica alleen worden voorgeschreven als daar werkelijk een indicatie voor is en dan ook het best passende antibioticum.”
 
De onderzoekers vergeleken 243 internationale wetenschappelijke onderzoeken op verbanden tussen antibioticagebruik en resistentie in Europese landen. Het onderzoek maakt deel uit van het APRES-project (The Appropriateness of Prescribing Antibiotics in Primary Health Care with respect to Antibiotic Resistance) dat wordt geleid door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en dat wordt gesubsidieerd vanuit het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie.
Gepubliceerd op:  31 januari 2014 1203 x bekeken
Gerelateerde artikelen

In Nederland jaarlijks 200 doden en 5000 infecties door superbacterie

Ieder jaar sterven in Nederland naar schatting tweehonderd mensen door zogeheten superbacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. Het aantal Nederlanders dat een infectie oploopt met een resistente bacterie wordt ingeschat op zo’n vijfduizend.

20 november 2018567 x bekeken

Campagne tegen antibioticaresistentie

Iedereen kan vanaf eind februari zijn handtekening zetten tegen de groei van antibioticaresistentie met de boodschap: 'Ook ik zet mij in tegen antibioticaresistentie'. De campagne is primair gericht op professionals in de zorg zoals huisartsen, medisch specialisten, bestuurders, dierenartsen en tandartsen. Maar ook mensen die niet werkzaam zijn in de zorg kunnen digitaal een handtekening zetten.

17 maart 2017709 x bekeken

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Antibiotica resistentie is een toenemend probleem. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in oktober 2019 verscheen.

6 november 2019297 x bekeken