Zuyderland wint aanbesteding bevolkingsonderzoek darmkanker

Het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium (KCHL) van het Zuyderland Medisch Centrum heeft de aanbesteding voor het landelijke bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker gewonnen. Dat betekent dat het laboratorium een fors deel van de analyses uit heel Nederland mag blijven uitvoeren.
Het uitvoeren van de analyses is op basis van de verhouding tussen prijs en kwaliteit gegund aan het Zuyderland. Het nieuwe contract geldt voor de komende acht jaar. De analyse in het laboratorium op de locatie Sittard-Geleen gebeurt duizenden keren per dag in opdracht van de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB), dat de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker in Nederland coördineert.

In 2018 verstuurt het RIVM landelijk 2,4 miljoen uitnodigingen, waarbij ongeveer een half miljoen analyses bij het laboratorium op locatie Sittard-Geleen worden uitgevoerd, verwacht het Zuyderland. De testresultaten geeft het ziekenhuis, beveiligd en geanonimiseerd, digitaal door aan de landelijke database van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er bloed in de ontlasting aangetroffen is, ontvangt de cliënt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek.
Gepubliceerd op:  30 augustus 2017 681 x bekeken
Gerelateerde artikelen

DNA-test darmkanker kan extra gezondheidswinst opleveren

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is effectief en levert veel gezondheidswinst op, maar kan beter. Mogelijk door in de toekomst gebruik te maken van een DNA-test waarmee veel specifieker de voortgeschreden poliepen en tumoren worden opgespoord. Dit kan leiden tot aanzienlijke gezondheidswinst.

15 september 2017689 x bekeken

Uitbreiding hielprikscreening in fases

Het RIVM adviseert de minister van Volksgezondheid de uitbreiding van de hielprikscreening met 14 aandoeningen gefaseerd in te voeren. Dat staat te lezen in de uitvoeringstoets waar wordt ingegaan op welke wijze de uitbreiding ingericht kan worden, zo meldt het RIVM.

30 augustus 2017431 x bekeken

KWF steunt 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, aandacht voor TOM

KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland. Een aantal projecten betreffen verbetering van laboratoriumdiagnostiek. In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen.

16 mei 2017663 x bekeken