22 maart 2022

Bloedstollingstest met smartphone

 De smartphone bloedstollingstest bestaat uit een plastic hulpstuk dat aan de smartphone kan worden bevestigd. Het hulpstuk heeft een minuscuul bekertje voor een druppel bloed dat de gebruiker zelf toevoegt. Via de trilfunctie begint het bekertje te schudden. Het bloed mengt zich met een koperdeeltje dat in het bekertje zit. Onder invloed van een activator gaat het koperdeeltje bewegen en de bewegingen worden gevolgd door de camera. Als het bloed klontert komt het koperdeeltje tot stilstand.

Om de PT en INR te berekenen, worden via de smartphone twee tijdstippen vastgelegd. De eerste is wanneer de gebruiker het bekertje vult met een druppel bloed. De tweede is het moment dat het koperdeeltje stopt met bewegen. Volgens het onderzoeksteam valt het resultaat van deze methode binnen het nauwkeurigheidsbereik van de standaard bloedstollingsmeters.

Het onderzoek zit nog in de proof-of-concept fase. Binnenkort volgen bloedstollingsmetingen bij patiënten thuis. De test moet uiteindelijk een betaalbare en betrouwbare bloedstollingsmeting bieden voor patiënten in ontwikkelingslanden.

Klik hier voor meer informatie.