17 mei 2023

Bloedtest bipolaire stoornis

De nieuwe bloedtest maakt gebruik van ‘RNA-biomarkers’ en kunstmatige intelligentie om een bipolaire stoornis te onderscheiden van depressie.

Een bipolaire stoornis wordt momenteel vooral vastgesteld op basis van diagnostische gesprekken. In de praktijk blijkt dat deze ernstige stemmingsziekte soms jarenlang wordt ‘aangezien’ voor een depressie. Baanbrekend onderzoek aan de Indiana University School of Medicine wierp nieuw licht op de biologische basis van stemmingsstoornissen. Dat leidde vervolgens tot een gepersonaliseerde benadering voor een bloedtest.

Het EDIT-B projectteam, dat deel uitmaakt van het European Institute of Innovation and Technology (EIT), ging aan de slag met de verdere ontwikkeling van de nieuwe bloedtest. Het is een moleculaire test waarbij gebruik wordt gemaakt van RNA-biomarkers en kunstmatige intelligentie om een bipolaire stoornis te onderscheiden van een depressie. Aanvankelijk zou de test in 2025 worden gelanceerd, maar dankzij steun van EIT-Health gebeurt dat waarschijnlijk nog dit jaar.

Klik hier voor meer informatie