17 mei 2023

Bloedtest vroegtijdige opsporing leververvetting

Met een nieuwe bloedtest is het mogelijk om bij obesitas patiënten leverontsteking en levercirrose vroegtijdig vast te stellen.

Van mensen met obesitas lijdt ongeveer 90 procent aan niet-alcoholische leververvetting ofwel Non Alcoholic Fatty Liver Disease. NAFLD is een chronische ziekte die kan leiden tot leverontsteking en zelfs levercirrose. Voor de diagnose is een ingrijpende en dure leverbiopsie noodzakelijk. Daarom blijft een leverontsteking vaak heel lang onopgemerkt. Op het moment van biopsie is de schade aan de lever in de meeste gevallen al onomkeerbaar.

Onderzoekers van de KU Leuven en Newcastle University hebben nu de basis gelegd voor een eenvoudige bloedtest om de ziekte vroegtijdig op te sporen en te monitoren. Zij analyseerden hiervoor bloed en leverbiopten van ruim 300 NAFLDs en ontdekten specifieke eiwitten die wijzen op een ontsteking van de lever. Aan de hand van deze eiwitten ontwikkelden ze een diagnostisch model waarmee schade aan de lever, ernst van ontsteking en mate van littekenweefsel kunnen worden voorspeld.

Met de nieuwe bloedtest, die nog wel verder moet worden ontwikkeld, is het mogelijk leververvetting goedkoper, toegankelijker en vroegtijdiger op te sporen. Hierdoor kan behandeling eerder plaatsvinden waarmee onomkeerbare leverschade kan worden voorkomen.

Klik hier voor meer informatie