23 november 2021

Compleet-DNA test veelbelovend voor kankerdiagnostiek

Jaarlijks zijn er in Nederland 1300 tot 1500 patiënten met uitgezaaide kanker waarvan onbekend is waar de kanker is ontstaan.: Primaire Tumor Onbekend (PTO).Ongeveer de helft van patiënten met PTO overlijdt al binnen enkele maanden na hun eerste bezoek aan het ziekenhuis. Ondanks verbetering in diagnostiek en behandeling van kanker, is er voor PTO de laatste jaren nauwelijks vooruitgang geboekt. Met de komst van whole genome sequencing (wgs) is een onderzoeksmogelijkheid binnen handbereik die hoopgevend is.

Elk soort kanker wordt behandeld met een methode afgestemd op het orgaan of weefsel waar de tumor aanwezig is. Omdat bij PTO de plaats van de tumor niet bekend is, vormt de keuze van de juiste behandeling een groot probleem. Om snelheid te winnen en patiënten een grotere kans te bieden op effectieve behandeling biedt wgs uitkomst. Hiervoor wordt zo vroeg mogelijk nadat een patiënt zich voor het eerst bij een huisarts of medisch specialist heeft gemeld met een uitgezaaide kanker, een biopt genomen uit een uitzaaiing. Met wgs kan worden gezocht naar de mogelijke bron (primaire tumor) van de kanker en ook naar afwijkingen in het DNA.

Als de primaire tumor met redelijke zekerheid kan worden vastgesteld, kunnen medici beoordelen wat de beste behandeling is. Op deze manier helpt compleet-DNA onderzoek een gerichte behandeling mogelijk te maken en de overlevingskans te vergroten.

 

Klik hier voor meer informatie.