10 november 2022

Coronatest op de smartphone

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht werken aan een app die covid vaststelt op basis van stemgeluid. Australische onderzoekers werken aan een soortgelijke app die covid detecteert aan de hand van hoestgeluiden. Kunstmatige intelligentie is het toverwoord.

Omdat het coronavirus invloed heeft op de stembanden, lijkt een besmetting te kunnen worden herkend aan iemands stemgeluid. Voor een ongetraind oor zijn de subtiele veranderingen niet te horen, maar met een uitvoerig getraind kunstmatige intelligentie systeem (honderden tot duizenden audiofragmenten) kan het wel. De gebruiker moet driemaal een korte zin oplezen, waarna de app meldt of deze persoon mogelijk covid heeft. Als besmetting wordt vastgesteld moet een PCR-test uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is.

Afgelopen september presenteerden de Maastrichtse onderzoekers deze app tijdens het European Respiratory Society International Congress in Barcelona. Hoewel de eerste resultaten bemoedigend zijn, waarschuwen zij dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. In Australië werkt een bedrijf aan een soortgelijke technologie door het geluid van de hoest te analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie. De eerste resultaten met een pilot zijn indrukwekkend. De Australische app blijkt 92 procent van de positieve covid-gevallen nauwkeurig te kunnen detecteren. De specificiteit is 80 procent, wat betekent dat slechts twee op de tien gescreende mensen een vals-positieve testuitslag ontvangen.

Klik hier en hier voor meer informatie