12 april 2022

Een slimme test die infecties detecteert én analyseert

Combinatie van een virussensor met een moleculaire analyse moet leiden tot een nieuwe test om in één meting meerdere neus- en keelinfecties op te sporen en tegelijkertijd iemands reactie op de infectie te voorspellen.

Een consortium onder leiding van UT-spin off, ECsens, gaat met een Europese subsidie van 2 miljoen euro aan de slag met de ontwikkeling van een geavanceerde test die tegelijkertijd meerdere infecties aantoont en die bovendien informatie geeft over de reactie van iemands lichaam op de ziekteverwekkers. Het is de bedoeling om met de test niet alleen een besmetting vast te stellen, maar ook te voorspellen hoe ziek iemand zal worden en voor welke behandeling moet worden gekozen.

De te ontwikkelen test moet eenvoudig, snel en goedkoop zijn en net zo nauwkeurig als een PCR-test. Deze opdracht past in de huidige trend van laboratoriumdiagnostiek. Nu zo’n zeventig procent van de diagnoses en de daaropvolgende behandeling is gebaseerd op slimme labbepalingen wordt het testen steeds belangrijker. Zeker ook, zoals gebleken is tijdens de coronapandemie, voor het tijdig signaleren ziekteverwekkers en indammen van pandemieën. De nieuwe generatie labtests bestaat uit hightech bepalingen en slimme functies, die in de vorm van lab-on-a-chip op locatie of thuis kunnen worden toegepast.

Klik hier voor meer informatie