23 december 2021

Gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van glucosemetingen

Start-up Clear ontwikkelt technologie om glucosemetingen te analyseren en in te zetten voor persoonlijk voedingsadvies. Het bedrijf richt zich vooral op mensen met een stofwisselingstoornis.

 

Op basis van een continu monitoring sensor kan iemands glucosegehalte worden gevolgd. De sensor is via een speciale chip gekoppeld met een app op de smartphone. In de app houden de gebruikers zelf hun dagelijkse voeding, stemming, beweging en slaap bij. Het algoritme legt de tijdslijn van de bloedsuikerwaarden en de tijdslijn van de maaltijden over elkaar heen en laat zien wat het effect is van bepaalde voedingskeuzes. In eerste instantie volgen gebruikers hun normale eet- en beweegpatroon en op basis van de analyses worden andere voedingsmiddelen of gerechten geadviseerd.

De technologie en methodiek om deze app in te zetten voor voedingsadviezen verkeren nog in een experimenteel stadium. Glucoseschommelingen zijn bijvoorbeeld zeer persoonsgebonden. Ook is het lastig om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen voeding en iemand veranderende bloedglucosewaarden. Er is nog een grote interventiestudie vereist om de juiste correlaties te vinden en om causaliteit vast te stellen. Hoewel de technologie voor iedereen te gebruiken is, heeft het bedrijf gekozen voor een focus op hoog-risicogroepen voor wie een gebalanceerd voedingsadvies cruciaal is zoals mensen met verstoorde stofwisseling (metabool syndroom) of diabetes. In samenwerking met artsen, diëtisten en leefstijlcoaches zal de technologie verder worden ontwikkeld en verfijnd.

 

Klik hier voor meer informatie.