21 januari 2022

Gepersonaliseerde darmkankerscreening


Het Erasmus MC wil onderzoeken of het rendement van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan worden verbeterd door de periode tussen twee screenings af te stemmen op iemands persoonlijk risico op ontwikkeling van darmkanker.

Mensen tussen 55 jaar en 75 jaar worden elke twee jaar uitgenodigd zich te laten screenen op darmkanker. Hierbij wordt ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van bloedsporen wat een aanwijzing kan zijn voor (een voorstadium van) darmkanker. Het Erasmus MC wil onderzoek doen naar de effectiviteit van een meer gepersonaliseerde aanpak, ofwel deelnemers niet standaard elke twee jaar screenen, maar de screeningfrequentie koppelen aan iemands risico op darmkanker.

Mensen met een relatief hoger risico krijgen na een jaar opnieuw een uitnodiging, mensen met een relatief laag risico na twee jaar en mensen met een zeer laag risico na drie jaar. Hierdoor vinden bij de groep met een hogere risico meer ontlasting tests en coloscopieën plaats en bij de groep met de laagste risico’s minder. Met deze gepersonaliseerde aanpak zal volgens verwachting de nut-risicoverhouding van het bevolkingsonderzoek darmkanker verbeteren.

Klik hier voor meer informatie