17 december 2015

Hartstichting: ‘Forse toename hartziekten dreigt’

Over 25 jaar zijn er 2,6 miljoen 75-plussers in Nederland, meer dan twee keer zo veel als in 2011, en dat zal te merken zijn in het aantal hart- en vaatpatiënten. Naar verwachting zijn er in 2040 in Nederland 1,4 miljoen patiënten met coronaire hartziekten en/of een beroerte en/of hartfalen. In 2011 waren er nog 850 duizend van deze patiënten. Dat zal zijn weerslag hebben op de kosten, zo waarschuwt de Hartstichting, zeker als je bedenkt dat er nu al 8,3 miljard euro per jaar wordt uitgegeven aan deze zorg.

De Hartstichting baseert zich op analyses door het Centrum Voeding, Preventie en Zorg, van het RIVM. Dit centrum heeft het wiskundig model ‘Dynamo HIA’ losgelaten op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De resultaten staan in het jaarlijkse cijferboek van de Hartstichting ‘Hart- en Vaatziekten in Nederland’, dat op 10 december gepresenteerd is.

Het terugdringen van een hoge bloeddruk en van roken zou de grootste daling in het aantal hart- en vaatpatiënten tot gevolg hebben, schat het rapport. Als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben, zou dat leiden tot 360 duizend minder patiënten met hart- en vaatziekten in 2040. Als vanaf nu iedereen zou stoppen met roken, zouden er 320 duizend mensen minder hart- of vaatpatiënt zijn in 2040.

Nastreven van een gezond cholesterolgehalte voor de hele bevolking zou minder impact hebben. Volgens het rapport komt dit omdat aanpak van hypertensie en roken zowel coronaire hartziekten als beroerte én hartfalen kunnen voorkomen, terwijl verbetering van het cholesterolgehalte alleen invloed heeft op coronaire hartziekten.