12 november 2013

HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje

Ruim 175.000 vrouwen van 20 tot 64 jaar werden getest op baarmoederhalskanker, waarbij de ene groep met het traditionele uitstrijkje werd getest en de andere groep met een hoog risico (hr) HPV-test. Indien de vrouwen hr-HPV positief waren maar cytologisch normaal dan werd de HPV- test herhaald en afhankelijk van die uitslag werd er colposcopisch onderzoek gedaan. Alle histologische afwijkingen, CIN2 of hoger, werden behandeld. De vrouwen werden ongeveer 6,5 jaar gevolgd en de incidentie van baarmoederhalskanker werd vergeleken tussen de twee groepen.
 
Hieruit blijkt dat screening met de HPV-test 60-70 procent vermindering opleverde in de incidentie van baarmoederhalskanker vergeleken met het traditionele uitstrijkje. Deze incidentievermindering was de eerste 2,5 jaar niet significant. Hieruit blijkt dat de HPV-test niet de asymptomatische prevalente vormen van baarmoederhalskanker opspoort, maar juist de voorstadia die na deze 2,5 jaar tot kanker zouden leiden. Ook bleek de incidentie van het invasieve cervixcarcinoom 5,5 jaar na een negatieve HPV-test lager te zijn dan 3,5 jaar na een negatief cytologisch onderzoek, waaruit de onderzoekers concluderen dat een 5-jaarlijk interval bij een HPV-test veiliger is dan een 3-jaarlijks interval bij cytologisch onderzoek.
 
Volgens de auteurs vormen deze resultaten het bewijs om over te gaan op HPV-testen in het nationaal bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.