13 mei 2022

Impact moleculaire diagnostiek op kankerbehandeling

Next gen sequencing en whole genome sequencing zijn veelbelovende technieken voor gepersonaliseerde diagnostiek en behandeling van kanker.

Traditioneel bestuderen pathologen een biopt onder de microscoop om kanker en kankertype vast te stellen. De afgelopen jaren is grote vooruitgang geboekt door bijvoorbeeld naar eiwitexpressies te kijken. Hierdoor is nauwkeuriger stadiering en betere classificatie van de tumoren mogelijk. De nieuwste ontwikkeling is de inzet van moleculaire diagnostiek voor genetische analyse van de tumor.

Met de komst van next gen sequencing en whole genome sequencing is het mogelijk een genetisch profiel van de tumor te maken. Hierdoor ontstaan nieuwe vakgebieden zoals moleculaire oncologische pathologie en klinisch moleculaire biologie, onder meer bij UMC Groningen. Dat leidt weer tot de ontwikkeling nieuwe behandelmethoden met specifieke geneesmiddelen die doelgericht aangrijpen op kankercellen met een bepaalde genetische afwijking.

Om deze nieuwe ontwikkelingen ook daadwerkelijk toe te passen in de dagelijkse praktijk, helpen wetenschappers mee met adviezen aan de minister over hoe het zorgsysteem beter kan worden ingericht. En hoe ervoor te zorgen dat elke kankerpatiënt in Nederland gelijke kansen heeft op toegang tot alle beschikbare doelgerichte geneesmiddelen.

Klik hier voor meer informatie