13 mei 2022

Innovatieve sneltest voor het opsporen van infectieziekten

Start-up Rapidemic werkt aan een nieuwe test die bij een pandemie direct inzetbaar is. Een innovatieve test die betrouwbaarheid van de PCR-test combineert met snelheid en gemak van de antigeentest.

Het principe van de nieuwe test is gebaseerd op detectie van pathogeen DNA en RNA. Voor het meten van nucleïnezuren (dus DNA en RNA) is een platformtechnologie ontwikkeld die in theorie alles kan detecteren wat DNA of RNA bevat. Het uiteindelijke doel is om een snelle en nauwkeurige point-of-care-test beschikbaar te hebben die alle soorten ziekteverwekkers kan opsporen en bij een uitbraak meteen inzetbaar.

De ontwikkelde platformtechnologie bestaat uit een universeel deel en pathogeen specifiek deel. Het universele deel is standaard en blijft hetzelfde terwijl het specifieke deel na uitbraak wordt aangepast zodra het pathogene genoom bekend is. De test bestaat uit drie stappen: extractie, amplificatie en detectie. Als het genetisch materiaal van de ziekteverwekker aanwezig is in het monster van de geteste persoon, zal het geëxtraheerd worden, gevolgd door isotherme amplificatie. De detectie is gebaseerd op een oxidatiereactie die een kleursignaal oplevert als de hoeveelheid RNA/DNA een detecteerbare hoeveelheid heeft bereikt.

De coronacrisis had een positieve invloed op de ontwikkeling van de test. Tijdens de crisis kwam immers het belang van goede diagnostiek volop in de schijnwerpers te staan. Inmiddels bevindt de test zich in de prototypefase. De ontwikkelaars richten zich op verdere optimalisatie van de robuustheid, gevoeligheid en selectiviteit. Daarna volgt het traject van verkoopkanalen, regulerende instanties en productieketens. RapIdemic hoopt in 2025 met een eerste product op de markt te kunnen.

Klik hier voor meer informatie