10 november 2016

Internationale samenwerking gericht op een gepersonaliseerde farmacotherapeutische aanpak bij IMIMD.

Het groeiende arsenaal aan doelgerichte farmacotherapieën is een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van de behandeling van een breed spectrum aan IMIMD. Er bestaat internationale consensus over het feit dat aan deze ontwikkeling op farmacotherapeutisch gebied een aanzienlijk kostenplaatje hangt. Voor deze biotechnologische behandelmethoden lopen de kosten op tot enkele tienduizenden euro’s/dollars per persoon per jaar, ongeacht welke behandeling wordt gekozen.

Ook het spectrum van inflammatoire aandoeningen waarvoor deze behandelingen worden gebruikt, breidt zich uit. In sommige gevallen leidt dit tot onverwachte resultaten, zoals bleek toen recent werd aangetoond dat dodelijke vormen van vasculitis reageren op de depletie van B-lymfocyten, een behandelmethode die wordt toegepast bij reumatoïde artritis en lymfoom. Met deze farmacotherapeutische ontwikkeling gaat een verschuiving in het onderzoek naar de biomarkers gepaard, die veelbelovend is voor gepersonaliseerde behandelingen van complexe inflammatoire aandoeningen.

De kracht van het samenbrengen van patiëntencohorten
Een belangrijke factor voor het personaliseren van farmacotherapeutische behandelingen bij complexe inflammatoire aandoeningen zijn grote, goed gekarakteriseerde patiëntencohorten, zowel op nationaal als internationaal niveau. Idealiter zouden deze cohorten in netwerken georganiseerd moeten zijn, om zo te kunnen profiteren van de kracht van meerdere, zeer diverse populaties. Canada en Nederland beschikken over een aantal internationaal goed aangeschreven patiëntencohorten met betrekking tot inflammatoire aandoeningen. Het zou een flinke sprong voorwaarts zijn als deze cohorten worden samengebracht in een netwerk waarbij een bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde farmacotherapeutische methoden voor de behandeling van IMIMD.

Deze nieuwe vorm van samenwerking tussen onderzoekers uit beide landen maakt het ook mogelijk om onderzoeksvragen te beantwoorden over de toepassing van bepaalde behandelingen bij specifieke groepen patiënten om zo de zorg verder te verbeteren. Ook levert het netwerk cruciale informatie op waarmee beleidsmakers binnen de gezondheidszorg het geld voor de gezondheidszorg uiteindelijk gerichter kunnen besteden.