17 december 2013

Kankermedicijn wordt maatwerk

Prof BaukeYlstra, hoogleraar tumor-genoomanalyse aan het Cancer Center Amsterdam van het VU, is hiermee onlangs in het nieuws gekomen.
 
In zijn visie krijgt de moleculair patholoog in de toekomst een belangrijke rol: hij is de expert die zich specifiek met ziekteleer bezighoudt en precies weet welke kanker welk geneesmiddel behoeft.

Volgens hem zullen in de komende jaren medicijnen worden ontwikkeld die kanker, in welke vorm ook, uiterst precies te lijf gaan. Daarom kijken pathologen nu waarom de ene tumor zich anders gedraagt dan de andere. Bovendien is het straks mogelijk om aan de hand van de genen in de tumor te voorspellen welke therapie het beste bij de patiënt past.

In het VUmc leidt Ylstra een laboratorium dat inmiddels wereldfaam geniet dankzij een zeer groot 'archief' aan tumorweefsel, dat al dertig jaar beslaat. Ylstra bezit de technische sleutel tot de genetische code van deze tumoren. Met het archiefmateriaal worden profielen van grote aantallen tumorgenomen van patiënten, van wie de behandeling en het verloop van de ziekte bekend zijn, in kaart gebracht. Als in de toekomst een nieuwe patiënt zich in het ziekenhuis meldt, kan zijn tumorprofiel worden vergeleken met de vele tumorprofielen in onze databank. Die vormt een schier onuitputtelijk geheugen van gegevens.

Lees hier het bericht.