23 november 2021

Klinische chemie van de toekomst

Genen voorspellen of iemand een risico loopt op bepaalde ziekten. Omgevingsfactoren zoals voeding, luchtvervuiling, leefstijl of stress geven vaak het laatste duwtje. Het DNA en de (risico)genen zijn al aardig in kaart gebracht, maar onderzoek naar rol en impact van de omgevingsfactoren staat nog in de kinderschoenen.

Nu gaan mensen pas naar de dokter als ze klachten hebben en dan is het vaak al te laat. “Preventie daar draait het om,” stelt professor Hankemeier, die zich vooral bezighoudt met de bestudering moleculaire processen in ons lichaam in relatie tot gezondheid. Dat preventie de toekomst heeft, is al langer bekend, maar volgens Hankemeier moet preventie veel scherper worden afgestemd op het individu.

Om inzicht te krijgen in effecten van omgevingsfactoren op een genetisch risicoprofiel is onderzoek naar het exposoom noodzakelijk. Hiervoor wordt in Leiden een speciaal laboratorium gebouwd: Exposome Scan. Hier zullen vragen worden onderzocht als ‘welke omstandigheden brengen een biologisch systeem uit balans’; hoe wordt ziekte beïnvloed door omgeving en leefstijl; ‘in welke combinaties zijn omgevingsfactoren schadelijk’. Duizenden chemische stoffen zullen worden gemeten; in bloed en urine en afkomstig uit omgeving of aangemaakt in het lichaam. De enorme berg data die dat oplevert zal helpen de vraag te beantwoorden waarom de ene persoon met een bepaald risicoprofiel wel ziek wordt en de ander niet.

 

Klik hier voor meer informatie.