27 september 2017

Maar wel signaal aan (nieuw) kabinet: zorgkosten gaan andere uitgaven verdringen

Jaarlijks geeft deze afdeling als onafhankelijk adviseur van de regering haar oordeel over de plannen voor de rijksbegroting van het komende jaar.
 
De economie groeit. De vooruitzichten op korte termijn, met een verwachte economische groei van 3,3% in 2017 en 2,5% in 2018  zijn positief. Voor de zorg wordt een aanzienlijke uitgavenstijging voorzien, met 3,4% per jaar reële groei. Inmiddels is duidelijk dat dit percentage, vooral als gevolg van de intensivering in de verpleeghuiszorg, zal oplopen tot 4,1% reële groei per jaar tussen 2018 en 2021. De zorguitgaven stijgen op de middellange termijn harder dan de economie. Het is de vraag hoeveel ruimte er zal zijn om een dergelijke groei van de collectieve zorguitgaven mogelijk te maken. De stijgende collectieve zorguitgaven kunnen gemakkelijk andere uitgaven verdringen.

Het blijft van groot belang om de exponentiële groei in de zorguitgaven te beheersen. Het aangekondigde onderzoek naar een wettelijke bevoegdheid om de gevolgen van kwaliteitsstandaarden te beoordelen op onder meer budgettaire aanvaardbaarheid, is een poging om te komen tot enige begrenzing van een autonome, moeilijk te beheersen ontwikkeling van zorguitgaven. De Afdeling advisering van de Raad van State stelt de vraag of geen verdergaande en diepere ingrepen nodig zijn in het kader van de algemene kostenontwikkeling in de zorg. Dit vergt het doordenken van de balans tussen publieke en private zorgfinanciering, maar ook van de vraag welke risico’s collectief moeten worden gedragen.
 
Het kabinet schrijft in een reactie dat ze de mening van de Afdeling onderschrijft dat de stijging van de zorguitgaven in het oog springt. Het is aan een volgend kabinet om te beslissen in welke mate zij aanvullende maatregelen neemt om de stijging van de zorguitgaven te beperken.
 
Lees hier de volledige tekst van het advies en de reactie van de minister van Financiën daarop.